wtorek, 28 października 2014

Śniadanie mistrzów



Mam ogromną nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie można czuć zapachy przez komputer ;)

Bułki na śniadanie to miły wyjątek, jeżeli codziennie jem owsiankę.

Dzisiaj mam wolne więc zaszalałam.

Bułki posmarowałam swoim pesto. Ułożyłam mozzarellę i włożyłam do piekarnika na parę minut.

Kochani, zapach pesto ( czosnku, bazylii, szpinaku ) roznosił się po całym domu i już wiem, że to będzie dobry dzień.

Po wyciągnięciu położyłam łososia wędzonego i suszone pomidory.

Do picia sok jabłkowo - gruszkowy


Śniadanie mistrzów



Mam ogromną nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie można czuć zapachy przez komputer ;)

Bułki na śniadanie to miły wyjątek, jeżeli codziennie jem owsiankę.

Dzisiaj mam wolne więc zaszalałam.

Bułki posmarowałam swoim pesto. Ułożyłam mozzarellę i włożyłam do piekarnika na parę minut.

Kochani, zapach pesto ( czosnku, bazylii, szpinaku ) roznosił się po całym domu i już wiem, że to będzie dobry dzień.

Po wyciągnięciu położyłam łososia wędzonego i suszone pomidory.

Do picia sok jabłkowo - gruszkowy


niedziela, 26 października 2014

Pesto szpinakowo - bazyliowe



Pesto nadaje się do wszystkiego. Może inaczej: ja do wszystkie mogę dodać pesto.

Odbiegamy już od klasycznego pesto bawiąc się smakami. Możesz zamiast bazylii użyć rukoli. 

Baw się smakami.
Składniki:

2 szklanki świeżej bazylii
2 szklanki świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy typu: francuska
1 łyżka oliwy z oliwek
Osobiście używam do tego moździerza. Możesz to zrobić za pomocą blendera. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zmiksuj jednocześnie dodając oliwę z oliwek.

Jeżeli używasz musztardy francuskiej nie musisz doprawiać pesto. Będzie ono miało wystarczająco ostry smak.

Takie pesto możesz przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. 



Ułatwi to sprawę obiadów. Wystarczy zmieszać z makaronem by uzyskać pyszny obiad. Możesz również smarować tym pieczywo.

SMACZNEGO! :)

Pesto szpinakowo - bazyliowe



Pesto nadaje się do wszystkiego. Może inaczej: ja do wszystkie mogę dodać pesto.

Odbiegamy już od klasycznego pesto bawiąc się smakami. Możesz zamiast bazylii użyć rukoli. 

Baw się smakami.
Składniki:

2 szklanki świeżej bazylii
2 szklanki świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy typu: francuska
1 łyżka oliwy z oliwek
Osobiście używam do tego moździerza. Możesz to zrobić za pomocą blendera. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zmiksuj jednocześnie dodając oliwę z oliwek.

Jeżeli używasz musztardy francuskiej nie musisz doprawiać pesto. Będzie ono miało wystarczająco ostry smak.

Takie pesto możesz przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. 



Ułatwi to sprawę obiadów. Wystarczy zmieszać z makaronem by uzyskać pyszny obiad. Możesz również smarować tym pieczywo.

SMACZNEGO! :)

Kozi ser z wędzonym łososiem



Uwielbiam sery. Szczególnie ser kozi.

Jem go na różne sposoby. Dzisiaj nie mam pojęcia jak nazwać ten sposób.

Umownie możemy mu dać nazwę: po ciężkim dniu :)

Składniki:

Kozi ser
Łosoś wędzony
Winogrono
Truskawki
Pomidory suszone

Kompozycja dowolna :)

Kozi ser z wędzonym łososiem



Uwielbiam sery. Szczególnie ser kozi.

Jem go na różne sposoby. Dzisiaj nie mam pojęcia jak nazwać ten sposób.

Umownie możemy mu dać nazwę: po ciężkim dniu :)

Składniki:

Kozi ser
Łosoś wędzony
Winogrono
Truskawki
Pomidory suszone

Kompozycja dowolna :)

czwartek, 23 października 2014

Ale jaja...



Uwielbiam jajka... dzisiaj na kolację w wersji sadzonej.


Składniki:


Chleb razowy 

Świeży szpinak
Jajko
Świeża bazylia
Kiełki

Usmaż jajko na patelni, na końcu dodając posiekaną bazylię. Ułóż na świeżym szpinaku. Wszystko posyp kiełkami. Niby nic ale kolacja wspaniała :)

Ale jaja...



Uwielbiam jajka... dzisiaj na kolację w wersji sadzonej.


Składniki:


Chleb razowy 

Świeży szpinak
Jajko
Świeża bazylia
Kiełki

Usmaż jajko na patelni, na końcu dodając posiekaną bazylię. Ułóż na świeżym szpinaku. Wszystko posyp kiełkami. Niby nic ale kolacja wspaniała :)

niedziela, 19 października 2014

Niedzielny Pan Łosoś



Bez czego nie wyobrażacie sobie niedzielnego obiadu?

Ja nie wyobrażam sobie mojego bez ryby, szczególnie łososia.

Króluje on na moim stole dość często.

Dzisiaj przygotowany na szybko.

Składniki:

2 filety łososia
sól, pieprz
koperek
2 ziemniaki

Sałatka:

Pół pomidora
Cukinia
Kawałek sera feta
Czosnek
Cebula
Kiełki

Łososia dopraw i podsmaż na patelni. 

Posiekaj cebule, czosnek i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj pokrojoną cukinię. Przełóż na talerz i dodaj pomidora, ser feta i kiełki.

Całość posyp koperkiem.

Chciałabym ten obiad zjeść jeszcze raz :)

Niedzielny Pan Łosoś



Bez czego nie wyobrażacie sobie niedzielnego obiadu?

Ja nie wyobrażam sobie mojego bez ryby, szczególnie łososia.

Króluje on na moim stole dość często.

Dzisiaj przygotowany na szybko.

Składniki:

2 filety łososia
sól, pieprz
koperek
2 ziemniaki

Sałatka:

Pół pomidora
Cukinia
Kawałek sera feta
Czosnek
Cebula
Kiełki

Łososia dopraw i podsmaż na patelni. 

Posiekaj cebule, czosnek i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj pokrojoną cukinię. Przełóż na talerz i dodaj pomidora, ser feta i kiełki.

Całość posyp koperkiem.

Chciałabym ten obiad zjeść jeszcze raz :)

środa, 15 października 2014

Hummus z suszonymi pomidorami



Uwielbiam hummus. Do dzisiaj pamiętam zapach i smak, gdy go pierwszy raz spróbowałam. Mój organizm wołał JESZCZE!

Bałam się jednak stworzyć go sama, twierdząc, że mogę zaprzepaścić to piękne wspomnienie.

Dzisiaj jednak nadszedł ten dzień, gdzie miłość do jedzenia i próbowania nowych rzeczy zwyciężyła. 

Powstał mój własny hummus.

Kochani... nie wiem jak Wam opisać co przechodzi moje osobiste podniebienie...

MUSICIE to wypróbować.

Składniki:

Ciecierzyca ( namoczona przez noc lub gotowa z puszki )
5 łyżek pasty tahini (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą )
2 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól morska, świeżo zmielony pieprz

Namoczoną ciecierzycę gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny lub gotową z puszki przesyp do miski :) Wybrałam sposób numer 2.
Dodaj pastę Tahini. Posiekaj czosnek. Dobrze dopraw. Dolej soku z cytryny i oliwy z oliwek. Zmiksuj na gładką masę dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy pasta będzie gotowa pokrój suszone pomidory i dodaj do pasty ponownie mieszając.

CUDO!

Można dodawać do pieczywa, ale sprawdza się cudownie z surową marchewką jako przekąska.

Hummus z suszonymi pomidorami



Uwielbiam hummus. Do dzisiaj pamiętam zapach i smak, gdy go pierwszy raz spróbowałam. Mój organizm wołał JESZCZE!

Bałam się jednak stworzyć go sama, twierdząc, że mogę zaprzepaścić to piękne wspomnienie.

Dzisiaj jednak nadszedł ten dzień, gdzie miłość do jedzenia i próbowania nowych rzeczy zwyciężyła. 

Powstał mój własny hummus.

Kochani... nie wiem jak Wam opisać co przechodzi moje osobiste podniebienie...

MUSICIE to wypróbować.

Składniki:

Ciecierzyca ( namoczona przez noc lub gotowa z puszki )
5 łyżek pasty tahini (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą )
2 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól morska, świeżo zmielony pieprz

Namoczoną ciecierzycę gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny lub gotową z puszki przesyp do miski :) Wybrałam sposób numer 2.
Dodaj pastę Tahini. Posiekaj czosnek. Dobrze dopraw. Dolej soku z cytryny i oliwy z oliwek. Zmiksuj na gładką masę dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy pasta będzie gotowa pokrój suszone pomidory i dodaj do pasty ponownie mieszając.

CUDO!

Można dodawać do pieczywa, ale sprawdza się cudownie z surową marchewką jako przekąska.

Kanapka z indykiem



Pomysłów na kanapkę są setki...

Mam jednak takie, do których często wracam.

Dzisiaj po solidnym godzinnym treningu postanowiłam, że zaszaleję i zjem odrobinę mięsa :)

Padło na pieczeń z indyka. Wlazłam do marketu i widząc całego indora pięknie upieczonego stwierdziłam, że to jest to czego mój organizm potrzebuje po tej ostrej i nierównej walce na siłowni.


Układając cudownie zieloną rukolę na moim pieczywie ułożyłam plaster pieczeni i przykryłam go czerwoną papryką... przy tym nawet mój ukochany wędzony łosoś został w tyle.

No ale cóż... kobieta zmienną jest... ;) 


Do tego świeżo wyciśnięty sok z jabłek.


Kanapka z indykiem



Pomysłów na kanapkę są setki...

Mam jednak takie, do których często wracam.

Dzisiaj po solidnym godzinnym treningu postanowiłam, że zaszaleję i zjem odrobinę mięsa :)

Padło na pieczeń z indyka. Wlazłam do marketu i widząc całego indora pięknie upieczonego stwierdziłam, że to jest to czego mój organizm potrzebuje po tej ostrej i nierównej walce na siłowni.


Układając cudownie zieloną rukolę na moim pieczywie ułożyłam plaster pieczeni i przykryłam go czerwoną papryką... przy tym nawet mój ukochany wędzony łosoś został w tyle.

No ale cóż... kobieta zmienną jest... ;) 


Do tego świeżo wyciśnięty sok z jabłek.


Mozzarella z pomidorem



Jedno z moich ulubionych połączeń.

Proste i szybkie w przygotowaniu sprawia, że możesz to przyrządzić na przerwie w pracy czy pomiędzy zajęciami.


Pokrój mozzarellę i przełóż plastrami pomidora.


Przyprawy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 

Ułóż na tym listki świeżej bazylii. 

Do smaku możesz dorzucić wędzonego łososia.

Nie dajmy się jesieni! :)

Mozzarella z pomidorem



Jedno z moich ulubionych połączeń.

Proste i szybkie w przygotowaniu sprawia, że możesz to przyrządzić na przerwie w pracy czy pomiędzy zajęciami.


Pokrój mozzarellę i przełóż plastrami pomidora.


Przyprawy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 

Ułóż na tym listki świeżej bazylii. 

Do smaku możesz dorzucić wędzonego łososia.

Nie dajmy się jesieni! :)

niedziela, 12 października 2014

Sok pomidorowy



Spełniając swoje marzenie ( kupno sokowirówki )od razu wzięłam się do pracy :)

Na drugie śniadanie dzisiaj: SOK POMIDOROWY

Obowiązkowo dodajcie świeżej bazylii i świeżo zmielonego pieprzu.

NA ZDROWIE :)



Sok pomidorowy



Spełniając swoje marzenie ( kupno sokowirówki )od razu wzięłam się do pracy :)

Na drugie śniadanie dzisiaj: SOK POMIDOROWY

Obowiązkowo dodajcie świeżej bazylii i świeżo zmielonego pieprzu.

NA ZDROWIE :)



Jajecznica na rukoli



Kochani ten post to nic specjalnego :)

Ale bardziej chciałam " pochwalić " się tym, że spełniłam swoje marzenie i zainwestowałam w sokowirówkę.

Wow :) Świeży sok z pomarańczy... nawet pisać nie będę. Cieszę się jak dziecko :)

Jeżeli chodzi o jajecznicę to uwielbiam ją w połączeniu z rukolą, pomidorami no i świeżą bazylią.

A dzisiaj do tego grona dołączył sok ze świeżych pomarańczy.

Niedzielę czas zacząć! :)


Jajecznica na rukoli



Kochani ten post to nic specjalnego :)

Ale bardziej chciałam " pochwalić " się tym, że spełniłam swoje marzenie i zainwestowałam w sokowirówkę.

Wow :) Świeży sok z pomarańczy... nawet pisać nie będę. Cieszę się jak dziecko :)

Jeżeli chodzi o jajecznicę to uwielbiam ją w połączeniu z rukolą, pomidorami no i świeżą bazylią.

A dzisiaj do tego grona dołączył sok ze świeżych pomarańczy.

Niedzielę czas zacząć! :)


sobota, 11 października 2014

Banan z masłem orzechowym



Kochani mam bzika na punkcie zdrowych przekąsek.

To jedna z moich ulubionych.

Składniki:

Banan
Masło orzechowy

Niby nic... a tak wiele szczęścia.

A Ty? jakie przekąski lubisz?
Podziel się! :)

Banan z masłem orzechowym



Kochani mam bzika na punkcie zdrowych przekąsek.

To jedna z moich ulubionych.

Składniki:

Banan
Masło orzechowy

Niby nic... a tak wiele szczęścia.

A Ty? jakie przekąski lubisz?
Podziel się! :)

Komosa ryżowa z warzywami



Komosę ryżową odkryłam niedawno. Została ona jednak już na stałe w moim menu :)

Polecam!

Dzisiaj na obiad przygotowałam komosę ryżową z warzywnym sosem.

Składniki:

1 garść ugotowanej komosy ryżowej
1 marchewka
1 cukinia
1 mozzarella
1 pomidor
3 ząbki czosnku
pół cebuli
Chilli
Zielona pietruszka
Świeża bazylia

Ugotuj komosę. Na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem i chilli. Dodaj pokrojoną cukinię i marchewkę. Podsmaż do miękkości. Dodaj pokrojonego pomidora i posiekane zioła. 
Mozzarellę pokrój w małe kostki i dodaj do reszty mieszając już na wyłączonym ogniu.

Jeżeli masz pod ręką możesz podlać bulionem.

Układamy komosę ryżową i układamy nasze warzywa. Najlepiej przed samym jedzeniem wymieszać na talerzu :)

Smacznego

Komosa ryżowa z warzywami



Komosę ryżową odkryłam niedawno. Została ona jednak już na stałe w moim menu :)

Polecam!

Dzisiaj na obiad przygotowałam komosę ryżową z warzywnym sosem.

Składniki:

1 garść ugotowanej komosy ryżowej
1 marchewka
1 cukinia
1 mozzarella
1 pomidor
3 ząbki czosnku
pół cebuli
Chilli
Zielona pietruszka
Świeża bazylia

Ugotuj komosę. Na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem i chilli. Dodaj pokrojoną cukinię i marchewkę. Podsmaż do miękkości. Dodaj pokrojonego pomidora i posiekane zioła. 
Mozzarellę pokrój w małe kostki i dodaj do reszty mieszając już na wyłączonym ogniu.

Jeżeli masz pod ręką możesz podlać bulionem.

Układamy komosę ryżową i układamy nasze warzywa. Najlepiej przed samym jedzeniem wymieszać na talerzu :)

Smacznego

czwartek, 9 października 2014

Zupa brokułowa z niebieskim serem




Zdjęcie zrobione na szybko czując ten zapach nie mogłam się opanować :)


Składniki:

1 brokuł
150g sera niebieskiego ( Gorgonzoli, Lazura)
1 cebula
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
Bulion warzywny
Sól, pieprz 
Świeża bazylia


Ugotuj brokuł i ziemniaki na bulionie. Zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj do zupy. Zmiksuj wszystkie składniki dodając ser. Dopraw...


O matko :)możesz podawać z grzankami lub pestkami słonecznika, dyni. 

SMACZNEGO! 

Zupa brokułowa z niebieskim serem




Zdjęcie zrobione na szybko czując ten zapach nie mogłam się opanować :)


Składniki:

1 brokuł
150g sera niebieskiego ( Gorgonzoli, Lazura)
1 cebula
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
Bulion warzywny
Sól, pieprz 
Świeża bazylia


Ugotuj brokuł i ziemniaki na bulionie. Zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj do zupy. Zmiksuj wszystkie składniki dodając ser. Dopraw...


O matko :)możesz podawać z grzankami lub pestkami słonecznika, dyni. 

SMACZNEGO! 

środa, 8 października 2014

Krem z cukinii


Krem z cukinii to jeden z moich ulubionych. Pod warunkiem, że czuć bardzo dużo czosnku.

Nie możemy dać się " nastrojom " za oknem.

Walczymy! dzisiaj na tę walkę wystawiłam aż 3 cukinie! co najważniejsze- dały radę :)

Składniki

3 cukinie
Dużo czosnku :)
1 cebula

bulion warzywny:

1 marchewka
Por
2 ziemniaki
1 pietruszka

Ugotuj bulion i dopraw.

Na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem. Cukinie starannie obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do ukochanego przeze mnie czosnku.

Cukinie podlewaj bulionem. Połącz wszystkie składniki. Dopraw i zmiksuj.

Kochani... gwarantuję... ten smak poprawi Ci humor!

Posyp zieloną natką pietruszki. Najlepiej jeść z grzankami.

SMACZNEGO! :)




Krem z cukinii


Krem z cukinii to jeden z moich ulubionych. Pod warunkiem, że czuć bardzo dużo czosnku.

Nie możemy dać się " nastrojom " za oknem.

Walczymy! dzisiaj na tę walkę wystawiłam aż 3 cukinie! co najważniejsze- dały radę :)

Składniki

3 cukinie
Dużo czosnku :)
1 cebula

bulion warzywny:

1 marchewka
Por
2 ziemniaki
1 pietruszka

Ugotuj bulion i dopraw.

Na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem. Cukinie starannie obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do ukochanego przeze mnie czosnku.

Cukinie podlewaj bulionem. Połącz wszystkie składniki. Dopraw i zmiksuj.

Kochani... gwarantuję... ten smak poprawi Ci humor!

Posyp zieloną natką pietruszki. Najlepiej jeść z grzankami.

SMACZNEGO! :)




niedziela, 5 października 2014

Pieczona ryba w ziołach


Uwielbiam ryby. Nie przepadam za innym rodzajem mięs ale ryby
 ubóstwiam! 3 razy w tygodniu to minimum :)

Dzisiaj czas na ich kolejną odsłonę. Cała ryba zapiekana w ziołach z ziemniakami.

Gotowi?

Składniki: ( 2 porcje )

2 całe ryby
4 ziemniaki
1 cytryna
Pół cebuli
3 ząbki czosnku 
Pęczek natki pietruszki
5 liści świeżej bazylii
Sól morska
Oregano
Zioła prowansalskie
1 łyżeczka masła


Nastaw piekarnik na 200°.
Posiekaj pietruszkę i bazylię. Doda to aromatu całej potrawie. Rybę skrop sokiem z cytryny. Do środka ryby włóż pokrojoną cytrynę, cebulę, czosnek i posmaruj masłem. 


Rybę należy posolić i ostro popieprzyć ;) świeżo zmielonym pieprzem.

Czas na ziemniaki. Pokrój je w kostkę i gotuj ok 7 minut w osolonej wodzie.

Odcedź. Dodaj do nich posiekaną pietruszkę, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. 

Wszystko zapiecz ok. 40 minut :) SMACZNEGO