sobota, 31 stycznia 2015

Gnocchi, czyli kopytka z cukinią


Ze zwykłej mąki pszennej już nie korzystam. Teraz czas na inne typy mąki. Dzisiaj w grę wchodzi kukurydziana i ryżowa. A co z niej można zrobić? otóż gnocchi, czyli po prostu kopytka. Aby były one mniej kaloryczne użyłam do tego cukinii. Kopytka wyglądają cudnie a jeszcze lepiej smakują.



Składniki:

1 duża cukinia
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka soli
kurkuma, bazylia i pieprz



Cukinię myjemy i podgotowujemy na parze. Do miski wrzucamy resztę składników. Podgotowaną cukinię wrzucamy do miski i miksujemy. Następnie formujemy kuleczki.



Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam do wypłynięcia. 

Podawać z pesto bazyliowym lub jogurtem. Można dodać pestki dyni.

U mnie jogurt + siemie lniane


Gnocchi, czyli kopytka z cukinią


Ze zwykłej mąki pszennej już nie korzystam. Teraz czas na inne typy mąki. Dzisiaj w grę wchodzi kukurydziana i ryżowa. A co z niej można zrobić? otóż gnocchi, czyli po prostu kopytka. Aby były one mniej kaloryczne użyłam do tego cukinii. Kopytka wyglądają cudnie a jeszcze lepiej smakują.



Składniki:

1 duża cukinia
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka soli
kurkuma, bazylia i pieprz



Cukinię myjemy i podgotowujemy na parze. Do miski wrzucamy resztę składników. Podgotowaną cukinię wrzucamy do miski i miksujemy. Następnie formujemy kuleczki.



Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam do wypłynięcia. 

Podawać z pesto bazyliowym lub jogurtem. Można dodać pestki dyni.

U mnie jogurt + siemie lniane


Guacamole z ciastem francuskim


Idealne na imprezę, niespodziewanych gości czy jako przystawka do filmu.

Jeżeli dopiero co zaczynacie swoją przygodę z awokado pamiętajcie, że musi być ono dojrzałe. Miękkie. Takiego w sklepie raczej nie dostaniecie. Musi ono poleżeć w domu przez kilka dni. Jeżeli dotkniecie skórki awokado i miąższ pod nim będzie wyczuwalnie miękki, awokado jest dojrzałe. 


Wyszło szybko i pysznie.

Składniki:

2 awokado
1 mały pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu tabasco lub pół papryczki chilli
Ciasto francuskie
zioła prowansalskie, bazylia, sól morska, świeżo mielony pieprz



Ciasto francuskie kroimy w taki kształt w jaki chcemy je uzyskać. Możemy do tego użyć szklanki a możemy też wyciąć w takie trójkąty. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy według przepisu na opakowaniu.


Kroimy awokado na pół i wyciągamy pestkę. Skórka od awokado może nam posłużyć jako miseczki do guacamole. Wyciągamy więc miąższ i rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Doprawiamy sosem tabasco, bazylią, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do naszych " miseczek "


Smacznego :)


Guacamole z ciastem francuskim


Idealne na imprezę, niespodziewanych gości czy jako przystawka do filmu.

Jeżeli dopiero co zaczynacie swoją przygodę z awokado pamiętajcie, że musi być ono dojrzałe. Miękkie. Takiego w sklepie raczej nie dostaniecie. Musi ono poleżeć w domu przez kilka dni. Jeżeli dotkniecie skórki awokado i miąższ pod nim będzie wyczuwalnie miękki, awokado jest dojrzałe. 


Wyszło szybko i pysznie.

Składniki:

2 awokado
1 mały pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu tabasco lub pół papryczki chilli
Ciasto francuskie
zioła prowansalskie, bazylia, sól morska, świeżo mielony pieprz



Ciasto francuskie kroimy w taki kształt w jaki chcemy je uzyskać. Możemy do tego użyć szklanki a możemy też wyciąć w takie trójkąty. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy według przepisu na opakowaniu.


Kroimy awokado na pół i wyciągamy pestkę. Skórka od awokado może nam posłużyć jako miseczki do guacamole. Wyciągamy więc miąższ i rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Doprawiamy sosem tabasco, bazylią, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do naszych " miseczek "


Smacznego :)


niedziela, 25 stycznia 2015

Tagliatelle z cukinii i marchewki z obłędnym sosem tuńczykowym


Powiem szczerze, że już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Połączenie smaków i lekkość dania sprawiły, że będę wracać do tego częściej.



Tagiatelle z sosem z tuńczyka inne niż zwykłe. Zamiast normalnego makaronu wystrugałam makaron z warzyw. Zobaczcie jak mi poszło!



Składniki ( 2 porcje )

2 cukinie
2 marchewki
2 puszki tuńczyka
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżka kolendry
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Garść świeżej bazylii
2 łyżki sosu tabasco
1 łyżka ziół prowansalskich



Cukinie i marchew dobrze wyszorowałam i za pomocą obieraczki do warzyw wyskrobałam potrzebne tasiemki. 



Należy je podgotować ok 4 minut na parze. Z racji tego, że nie mam odpowiedniego urządzenia, wrzuciłam warzywa na durszlak i przeniosłam nad gotującą się wodę w garnku.



Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i wrzuciłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Po chwili dodałam 2 puszki tuńczyka. Pomidory pokroiłam i wrzuciłam do osobnego naczynia razem z bazylią i kolendrą. Zmiksowałam i dodałam do tuńczyka.



Wszystko razem wyłożyłam na talerz i zjadłam w sekundę!


PYCHOTA!


Tagliatelle z cukinii i marchewki z obłędnym sosem tuńczykowym


Powiem szczerze, że już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Połączenie smaków i lekkość dania sprawiły, że będę wracać do tego częściej.



Tagiatelle z sosem z tuńczyka inne niż zwykłe. Zamiast normalnego makaronu wystrugałam makaron z warzyw. Zobaczcie jak mi poszło!



Składniki ( 2 porcje )

2 cukinie
2 marchewki
2 puszki tuńczyka
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżka kolendry
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Garść świeżej bazylii
2 łyżki sosu tabasco
1 łyżka ziół prowansalskich



Cukinie i marchew dobrze wyszorowałam i za pomocą obieraczki do warzyw wyskrobałam potrzebne tasiemki. 



Należy je podgotować ok 4 minut na parze. Z racji tego, że nie mam odpowiedniego urządzenia, wrzuciłam warzywa na durszlak i przeniosłam nad gotującą się wodę w garnku.



Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i wrzuciłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Po chwili dodałam 2 puszki tuńczyka. Pomidory pokroiłam i wrzuciłam do osobnego naczynia razem z bazylią i kolendrą. Zmiksowałam i dodałam do tuńczyka.



Wszystko razem wyłożyłam na talerz i zjadłam w sekundę!


PYCHOTA!


sobota, 24 stycznia 2015

Lody malinowe z migdałami


Dla mnie nie jest ważne czy to lato czy zima. Na lody zawsze jest dobra pora. Robię je co jakiś czas, aby nawet nie zdążyć pomyśleć o tych niezdrowych ze sklepu. 



Składniki: ( 4 porcje )

200 g malin
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka imbiru
Garść migdałów



Wszystko miksujemy na jedną masę :)



Lody malinowe z migdałami


Dla mnie nie jest ważne czy to lato czy zima. Na lody zawsze jest dobra pora. Robię je co jakiś czas, aby nawet nie zdążyć pomyśleć o tych niezdrowych ze sklepu. 



Składniki: ( 4 porcje )

200 g malin
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka imbiru
Garść migdałów



Wszystko miksujemy na jedną masę :)