Ze zwykłej mąki pszennej już nie korzystam. Teraz czas na inne typy mąki. Dzisiaj w grę wchodzi kukurydziana i ryżowa. A co z niej można zrobić? otóż gnocchi, czyli po prostu kopytka. Aby były one mniej kaloryczne użyłam do tego cukinii. Kopytka wyglądają cudnie a jeszcze lepiej smakują.
Składniki:
1 duża cukinia1 szklanka mąki ryżowej1 szklanka mąki kukurydzianej1 płaska łyżeczka solikurkuma, bazylia i pieprz
Cukinię myjemy i podgotowujemy na parze. Do miski wrzucamy resztę składników. Podgotowaną cukinię wrzucamy do miski i miksujemy. Następnie formujemy kuleczki.
Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam do wypłynięcia.
Podawać z pesto bazyliowym lub jogurtem. Można dodać pestki dyni.
U mnie jogurt + siemie lniane
Ze zwykłej mąki pszennej już nie korzystam. Teraz czas na inne typy mąki. Dzisiaj w grę wchodzi kukurydziana i ryżowa. A co z niej można zrobić? otóż gnocchi, czyli po prostu kopytka. Aby były one mniej kaloryczne użyłam do tego cukinii. Kopytka wyglądają cudnie a jeszcze lepiej smakują.
Składniki:
1 duża cukinia
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka soli
kurkuma, bazylia i pieprz
Cukinię myjemy i podgotowujemy na parze. Do miski wrzucamy resztę składników. Podgotowaną cukinię wrzucamy do miski i miksujemy. Następnie formujemy kuleczki.
Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam do wypłynięcia.
Podawać z pesto bazyliowym lub jogurtem. Można dodać pestki dyni.
U mnie jogurt + siemie lniane
Idealne na imprezę, niespodziewanych gości czy jako przystawka do filmu.
Jeżeli dopiero co zaczynacie swoją przygodę z awokado pamiętajcie, że musi być ono dojrzałe. Miękkie. Takiego w sklepie raczej nie dostaniecie. Musi ono poleżeć w domu przez kilka dni. Jeżeli dotkniecie skórki awokado i miąższ pod nim będzie wyczuwalnie miękki, awokado jest dojrzałe.
Wyszło szybko i pysznie.
Składniki:
2 awokado1 mały pomidor2 ząbki czosnku1 łyżka sosu tabasco lub pół papryczki chilliCiasto francuskiezioła prowansalskie, bazylia, sól morska, świeżo mielony pieprz
Ciasto francuskie kroimy w taki kształt w jaki chcemy je uzyskać. Możemy do tego użyć szklanki a możemy też wyciąć w takie trójkąty. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy według przepisu na opakowaniu.
Kroimy awokado na pół i wyciągamy pestkę. Skórka od awokado może nam posłużyć jako miseczki do guacamole. Wyciągamy więc miąższ i rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Doprawiamy sosem tabasco, bazylią, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do naszych " miseczek "
Smacznego :)
Idealne na imprezę, niespodziewanych gości czy jako przystawka do filmu.
Jeżeli dopiero co zaczynacie swoją przygodę z awokado pamiętajcie, że musi być ono dojrzałe. Miękkie. Takiego w sklepie raczej nie dostaniecie. Musi ono poleżeć w domu przez kilka dni. Jeżeli dotkniecie skórki awokado i miąższ pod nim będzie wyczuwalnie miękki, awokado jest dojrzałe.
Wyszło szybko i pysznie.
Składniki:
2 awokado
1 mały pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu tabasco lub pół papryczki chilli
Ciasto francuskie
zioła prowansalskie, bazylia, sól morska, świeżo mielony pieprz
Ciasto francuskie kroimy w taki kształt w jaki chcemy je uzyskać. Możemy do tego użyć szklanki a możemy też wyciąć w takie trójkąty. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy według przepisu na opakowaniu.
Kroimy awokado na pół i wyciągamy pestkę. Skórka od awokado może nam posłużyć jako miseczki do guacamole. Wyciągamy więc miąższ i rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Doprawiamy sosem tabasco, bazylią, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do naszych " miseczek "
Smacznego :)
Powiem szczerze, że już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Połączenie smaków i lekkość dania sprawiły, że będę wracać do tego częściej.
Tagiatelle z sosem z tuńczyka inne niż zwykłe. Zamiast normalnego makaronu wystrugałam makaron z warzyw. Zobaczcie jak mi poszło!
Składniki ( 2 porcje )
2 cukinie2 marchewki2 puszki tuńczyka2 pomidory3 ząbki czosnku1 łyżka kolendry1 cebula2 łyżki oliwy z oliwekGarść świeżej bazylii2 łyżki sosu tabasco1 łyżka ziół prowansalskich
Cukinie i marchew dobrze wyszorowałam i za pomocą obieraczki do warzyw wyskrobałam potrzebne tasiemki.
Należy je podgotować ok 4 minut na parze. Z racji tego, że nie mam odpowiedniego urządzenia, wrzuciłam warzywa na durszlak i przeniosłam nad gotującą się wodę w garnku.
Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i wrzuciłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Po chwili dodałam 2 puszki tuńczyka. Pomidory pokroiłam i wrzuciłam do osobnego naczynia razem z bazylią i kolendrą. Zmiksowałam i dodałam do tuńczyka.Wszystko razem wyłożyłam na talerz i zjadłam w sekundę!
PYCHOTA!
Powiem szczerze, że już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Połączenie smaków i lekkość dania sprawiły, że będę wracać do tego częściej.
Tagiatelle z sosem z tuńczyka inne niż zwykłe. Zamiast normalnego makaronu wystrugałam makaron z warzyw. Zobaczcie jak mi poszło!
Składniki ( 2 porcje )
2 cukinie
2 marchewki
2 puszki tuńczyka
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżka kolendry
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Garść świeżej bazylii
2 łyżki sosu tabasco
1 łyżka ziół prowansalskich
Cukinie i marchew dobrze wyszorowałam i za pomocą obieraczki do warzyw wyskrobałam potrzebne tasiemki.
Należy je podgotować ok 4 minut na parze. Z racji tego, że nie mam odpowiedniego urządzenia, wrzuciłam warzywa na durszlak i przeniosłam nad gotującą się wodę w garnku.
Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i wrzuciłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Po chwili dodałam 2 puszki tuńczyka. Pomidory pokroiłam i wrzuciłam do osobnego naczynia razem z bazylią i kolendrą. Zmiksowałam i dodałam do tuńczyka.
Wszystko razem wyłożyłam na talerz i zjadłam w sekundę!
PYCHOTA!
Dla mnie nie jest ważne czy to lato czy zima. Na lody zawsze jest dobra pora. Robię je co jakiś czas, aby nawet nie zdążyć pomyśleć o tych niezdrowych ze sklepu.
Składniki: ( 4 porcje )
200 g malin250 g jogurtu naturalnego1 łyżka miodu1 łyżka masła orzechowego1 łyżeczka imbiruGarść migdałów
Wszystko miksujemy na jedną masę :)
Dla mnie nie jest ważne czy to lato czy zima. Na lody zawsze jest dobra pora. Robię je co jakiś czas, aby nawet nie zdążyć pomyśleć o tych niezdrowych ze sklepu.
Składniki: ( 4 porcje )
200 g malin
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka imbiru
Garść migdałów
Wszystko miksujemy na jedną masę :)