czwartek, 30 kwietnia 2015

Śniadanie z nasionami CHIA



Na przywitanie kolejnego pięknego dnia wymyśliłam śniadanie z nasionami CHIA. Są proste w przygotowaniu. Dzień wcześniej wymieszaj nasiona CHIA z mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Nasiona napęcznieją mlekiem i będą idealne do stworzenia puddingu. 

Tak naprawdę możemy do nich dodać co tak naprawdę nam wyobraźnia i kuchnia dała.



Mój pomysł na śniadanie z nasionami CHIA:

Składniki:

4 łyżki nasion CHIA
Szklanka mleka ( u mnie roślinne, migdałowe )
1 banan
1 kiwi

Posypka:

1 łyżeczka słonecznika łuskanego
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżeczka niebieskiego maku
1 łyżeczka siemienia lnianego

Wcześniej przygotowane nasiona CHIA wyciągamy z lodówki i wkładamy na dno naczynia. Następnie przekładamy pokrojonym bananem i kiwi. Zasypujemy słonecznikiem, migdałami, wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym i niebieskim makiem.

Smacznego! :)



Śniadanie z nasionami CHIA



Na przywitanie kolejnego pięknego dnia wymyśliłam śniadanie z nasionami CHIA. Są proste w przygotowaniu. Dzień wcześniej wymieszaj nasiona CHIA z mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Nasiona napęcznieją mlekiem i będą idealne do stworzenia puddingu. 

Tak naprawdę możemy do nich dodać co tak naprawdę nam wyobraźnia i kuchnia dała.



Mój pomysł na śniadanie z nasionami CHIA:

Składniki:

4 łyżki nasion CHIA
Szklanka mleka ( u mnie roślinne, migdałowe )
1 banan
1 kiwi

Posypka:

1 łyżeczka słonecznika łuskanego
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżeczka niebieskiego maku
1 łyżeczka siemienia lnianego

Wcześniej przygotowane nasiona CHIA wyciągamy z lodówki i wkładamy na dno naczynia. Następnie przekładamy pokrojonym bananem i kiwi. Zasypujemy słonecznikiem, migdałami, wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym i niebieskim makiem.

Smacznego! :)



czwartek, 9 kwietnia 2015

Pasta kanapkowa z awokado



Bardzo lubię aromatyczne pasty na chleb. Obowiązkowo muszą zawierać dużo ziół.

Co na dzisiaj? Pasta z awokado i tuńczykiem. Idealna jako przystawka do kukurydzianych chipsów czy na chleb.



Składniki:

2 dojrzałe awokado
Puszka tuńczyka
3 ząbki czosnku
Pół papryczki chilli
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżka posiekanej kolendry
Sól morska, świeżo mielony pieprz
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego



Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wyjmujemy miąższ do miski. Dodajemy tuńczyka z puszki, posiekany czosnek, papryczkę chilli i ugniatamy na jedną masę. Dodajemy jogurt i posiekane zioła.



Proste? bardzo! a jakie pyszne...



Pastę podano do stołu :)


Pasta kanapkowa z awokado



Bardzo lubię aromatyczne pasty na chleb. Obowiązkowo muszą zawierać dużo ziół.

Co na dzisiaj? Pasta z awokado i tuńczykiem. Idealna jako przystawka do kukurydzianych chipsów czy na chleb.



Składniki:

2 dojrzałe awokado
Puszka tuńczyka
3 ząbki czosnku
Pół papryczki chilli
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżka posiekanej kolendry
Sól morska, świeżo mielony pieprz
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego



Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wyjmujemy miąższ do miski. Dodajemy tuńczyka z puszki, posiekany czosnek, papryczkę chilli i ugniatamy na jedną masę. Dodajemy jogurt i posiekane zioła.



Proste? bardzo! a jakie pyszne...



Pastę podano do stołu :)


Oczyszczający koktajl



Czas na zaległości! Koktajl, który idealnie pomoże nam po obżarstwie w święta

Składniki:

Banan
Gruszka
Awokado
Mleko roślinne
Rzeżucha wodna

Miksujemy

Dodajemy orzechy, migdały lub nasiona chia


Dobrego dnia 

Oczyszczający koktajl



Czas na zaległości! Koktajl, który idealnie pomoże nam po obżarstwie w święta

Składniki:

Banan
Gruszka
Awokado
Mleko roślinne
Rzeżucha wodna

Miksujemy

Dodajemy orzechy, migdały lub nasiona chia


Dobrego dnia 

Jaglana szarlotka!



W tym przepisie się zakochałam i choć nie stworzyłam go ja ( wow ) :) to jest naprawdę cudowny.

Podaję przepis i na końcu posta linka do bloga z przepisem.

Enjoy!!! :)

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki jaglanej lub kasztanowej
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
½ szklanki mleka migdałowego, sojowego lub owsianego
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
1 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

Do musu jabłkowego:

2 kg słodko kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki karobu (mączka z chleba świętojańskiego)
suszona żurawina (opcjonalnie)

8-10 daktyli bez pestek lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut.

Przygotuj jabłka. Pokrój w kostkę wielkość ok. 1,5 cm. Podsmaż jabłka na patelni z dodatkiem żurawiny, szczypty cynamonu oraz karobu i dodaj namoczone daktyle, odparuj mus na patelni, stale mieszając. Odstaw.

Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji na 2 szklanki kaszy ok. 4 szklanki wody z dodatkiem 2 daktyli, szczypty soli i kurkumy (1/2 łyżeczki). Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką jaglaną lub kasztanową oraz skrobią kukurydzianą. Dodaj łyżkę sezamu, siemię lniane i trochę roślinnego mleka oraz olej kokosowy lub inny. Wyrabiamy ciasto i 2/3 masy przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, dociskając na brzegach. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni i wyciągamy. Pozostałą część wyłożymy na wierzch musu z jabłek.

Dodaj mus jabłkowy. Następnie pokrusz pozostałą masę z kaszy jaglanej. Posyp płatkami migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi i zapiekaj jaglaną szarlotkę ok. godziny, przykrytą folią aluminiową z góry.



http://gotujzdrowo.com/jaglana-szarlotka/

Jaglana szarlotka!



W tym przepisie się zakochałam i choć nie stworzyłam go ja ( wow ) :) to jest naprawdę cudowny.

Podaję przepis i na końcu posta linka do bloga z przepisem.

Enjoy!!! :)

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki jaglanej lub kasztanowej
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
½ szklanki mleka migdałowego, sojowego lub owsianego
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
1 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

Do musu jabłkowego:

2 kg słodko kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki karobu (mączka z chleba świętojańskiego)
suszona żurawina (opcjonalnie)

8-10 daktyli bez pestek lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut.

Przygotuj jabłka. Pokrój w kostkę wielkość ok. 1,5 cm. Podsmaż jabłka na patelni z dodatkiem żurawiny, szczypty cynamonu oraz karobu i dodaj namoczone daktyle, odparuj mus na patelni, stale mieszając. Odstaw.

Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji na 2 szklanki kaszy ok. 4 szklanki wody z dodatkiem 2 daktyli, szczypty soli i kurkumy (1/2 łyżeczki). Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką jaglaną lub kasztanową oraz skrobią kukurydzianą. Dodaj łyżkę sezamu, siemię lniane i trochę roślinnego mleka oraz olej kokosowy lub inny. Wyrabiamy ciasto i 2/3 masy przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, dociskając na brzegach. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni i wyciągamy. Pozostałą część wyłożymy na wierzch musu z jabłek.

Dodaj mus jabłkowy. Następnie pokrusz pozostałą masę z kaszy jaglanej. Posyp płatkami migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi i zapiekaj jaglaną szarlotkę ok. godziny, przykrytą folią aluminiową z góry.



http://gotujzdrowo.com/jaglana-szarlotka/

czwartek, 2 kwietnia 2015

Kasza jęczmienna z gruszkami i prażonymi migdałami



Idealne na wczesny poranek. 

Składniki:

Pół szklanki kaszy jęczmiennej
1 gruszka
garść migdałów
garść orzechów
1 łyżka miodu
1 łyżka masła kokosowego
1 łyżeczka kakao

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania kaszy dodajemy do tej samej wody pokrojoną gruszkę. Gdy kasza i gruszki będą gotowe wylewamy wszystko na durszlak i przekładamy do naczynia. Dodajemy 1 łyżkę kakao i odrobinę miodu i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło kokosowe i podprażamy orzechy włoskie i migdały. Możemy je wcześniej posiekać. Pod koniec dodajemy Łyżkę miodu i mieszamy wyrzucamy na naszą kaszę jęczmienną.

Idealny początek dnia!!!

Smacznego :)

Kasza jęczmienna z gruszkami i prażonymi migdałami



Idealne na wczesny poranek. 

Składniki:

Pół szklanki kaszy jęczmiennej
1 gruszka
garść migdałów
garść orzechów
1 łyżka miodu
1 łyżka masła kokosowego
1 łyżeczka kakao

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania kaszy dodajemy do tej samej wody pokrojoną gruszkę. Gdy kasza i gruszki będą gotowe wylewamy wszystko na durszlak i przekładamy do naczynia. Dodajemy 1 łyżkę kakao i odrobinę miodu i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło kokosowe i podprażamy orzechy włoskie i migdały. Możemy je wcześniej posiekać. Pod koniec dodajemy Łyżkę miodu i mieszamy wyrzucamy na naszą kaszę jęczmienną.

Idealny początek dnia!!!

Smacznego :)