poniedziałek, 25 maja 2015

Aromatyczna zupa soczewicowa



I znowu ten zapach, te przyprawy i to uczucie spełnienia :)

Takie rzeczy dzieją się w mojej kuchni każdego dnia :)

Lubisz soczewicę? polecam zupę!




Składniki:

1,5 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
1 puszka pomidorów
1 cebula
4 ziemniaki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki goździków
Połowa chilli
Garść posiekanej natki pietruszki
Sól morska
Pieprz




Cebule pokrój w kostkę i posiekaj czosnek. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę czosnek i pokrojone chilli. W moździerzu utrzyj wszystkie przyprawy i dodaj do cebuli. Po chwili wlej bulion i dodaj soczewicę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój na małe kosteczki. Dorzuć do garnka. Gotuj pod przykryciem 40 - 45 minut.




Po tym czasie dodaj pomidory i zagotuj ponownie. Otrzyj skórkę z cytryny dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki, sól morską i pieprz. 

Dodatki: Pestki słonecznika lub dyni.

SMACZNEGO :)



Aromatyczna zupa soczewicowa



I znowu ten zapach, te przyprawy i to uczucie spełnienia :)

Takie rzeczy dzieją się w mojej kuchni każdego dnia :)

Lubisz soczewicę? polecam zupę!




Składniki:

1,5 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
1 puszka pomidorów
1 cebula
4 ziemniaki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki goździków
Połowa chilli
Garść posiekanej natki pietruszki
Sól morska
Pieprz




Cebule pokrój w kostkę i posiekaj czosnek. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę czosnek i pokrojone chilli. W moździerzu utrzyj wszystkie przyprawy i dodaj do cebuli. Po chwili wlej bulion i dodaj soczewicę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój na małe kosteczki. Dorzuć do garnka. Gotuj pod przykryciem 40 - 45 minut.




Po tym czasie dodaj pomidory i zagotuj ponownie. Otrzyj skórkę z cytryny dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki, sól morską i pieprz. 

Dodatki: Pestki słonecznika lub dyni.

SMACZNEGO :)



wtorek, 19 maja 2015

Śniadanie po królewsku, czyli placki bananowe



Składniki:

- dwa jajka 
- jeden banan
- 4 łyżki jagód
- łyżeczka karobu (może być kakao)
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- Pół szklanki płatków owsianych
- Mleko kokosowe ok. pół szklanki
- łyżeczka płatków migdałowych
- olej do smażenia (u mnie łyżeczka oleju kokosowego)

Składniki miksujemy na jedną masę. Jeżeli okaże się za rzadka dodajemy mąki kokosowej jeżeli za gęsta dodajemy mleka.

Smażymy na oleju kokosowym parę minut z dwóch stron :)

Śniadanie po królewsku, czyli placki bananowe



Składniki:

- dwa jajka 
- jeden banan
- 4 łyżki jagód
- łyżeczka karobu (może być kakao)
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- Pół szklanki płatków owsianych
- Mleko kokosowe ok. pół szklanki
- łyżeczka płatków migdałowych
- olej do smażenia (u mnie łyżeczka oleju kokosowego)

Składniki miksujemy na jedną masę. Jeżeli okaże się za rzadka dodajemy mąki kokosowej jeżeli za gęsta dodajemy mleka.

Smażymy na oleju kokosowym parę minut z dwóch stron :)

Zdrowe pełnoziarniste muffiny jagodowo-bananowe



Składniki suche:

2 szklanki mąki razowej lub pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Składniki mokre:

2 jajka
4 łyżki oleju kokosowego 
Pół szklanki mleka kokosowego
1 łyżka syropu ryżowego lub miodu


Dodatki:

2 banany
Pół szklanki jagód ( mogą być mrożone )
50 gorzkiej czekolady 
1 łyżka masła orzechowego




Składniki suche wsypujemy do miski. Dodajemy jajka 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego i pół szklanki mleka. Dobrze mieszamy. Dodajemy rozgniecione banany, czekoladę pokrojoną w kostkę i masło orzechowe i dokładnie wyrabiamy masę. Jeżeli będzie ona za sucha dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Na końcu wrzucamy jagody.

Całą masę przekładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach przez ok 25 minut.

SMACZNEGO! :)



Zdrowe pełnoziarniste muffiny jagodowo-bananowe



Składniki suche:

2 szklanki mąki razowej lub pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Składniki mokre:

2 jajka
4 łyżki oleju kokosowego 
Pół szklanki mleka kokosowego
1 łyżka syropu ryżowego lub miodu


Dodatki:

2 banany
Pół szklanki jagód ( mogą być mrożone )
50 gorzkiej czekolady 
1 łyżka masła orzechowego




Składniki suche wsypujemy do miski. Dodajemy jajka 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego i pół szklanki mleka. Dobrze mieszamy. Dodajemy rozgniecione banany, czekoladę pokrojoną w kostkę i masło orzechowe i dokładnie wyrabiamy masę. Jeżeli będzie ona za sucha dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Na końcu wrzucamy jagody.

Całą masę przekładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach przez ok 25 minut.

SMACZNEGO! :)



sobota, 16 maja 2015

Pieczony łosoś ze szpinakiem i ziemniakami



Uwielbiam szpinak, ryby i ziemniaki więc to połączenie jest idealne.

W połączeniu z ziołami i przyprawami daje niesamowity smak, aromat i cieszy oczy.

Spróbujesz? :)




Składniki: ( ok 2 porcje )

300 g łososia ( można dodać też inną rybę u mnie występuje łosoś, dorsz i podwędzana ryba )
5 dużych ziemniaków
500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
4 suszone pomidory
Pół cytryny 




Przyprawy:

2 garście posiekanej natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz
Sól morska
Ziarna kolendry
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.




Rybę kroimy na kosteczki i przyprawiamy solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy.

W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej pokrojone na półksiężyce ziemniaki. Gotujemy ok 3-4 minut od wrzenia i wyciągamy na durszlak.




Na patelni rozgrzewamy masło kokosowe. Wrzucamy pokrojony czosnek i pół cebuli czerwonej następnie wrzucamy szpinak i smażymy ok 4 minut aż do zmniejszenia jego objętości ( jeżeli używamy szpinak świeży )




Ziemniaki układamy do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Układamy pokrojoną czerwoną cebulę, posypujemy natką pietruszki.

Następnie układamy zmarynowaną rybę. Wszystko posypujemy gałką muszkatołową i ziarnami kolendry. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory.


Pieczemy 40 minut.




Smacznego

Pieczony łosoś ze szpinakiem i ziemniakami



Uwielbiam szpinak, ryby i ziemniaki więc to połączenie jest idealne.

W połączeniu z ziołami i przyprawami daje niesamowity smak, aromat i cieszy oczy.

Spróbujesz? :)




Składniki: ( ok 2 porcje )

300 g łososia ( można dodać też inną rybę u mnie występuje łosoś, dorsz i podwędzana ryba )
5 dużych ziemniaków
500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
4 suszone pomidory
Pół cytryny 




Przyprawy:

2 garście posiekanej natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz
Sól morska
Ziarna kolendry
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.




Rybę kroimy na kosteczki i przyprawiamy solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy.

W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej pokrojone na półksiężyce ziemniaki. Gotujemy ok 3-4 minut od wrzenia i wyciągamy na durszlak.




Na patelni rozgrzewamy masło kokosowe. Wrzucamy pokrojony czosnek i pół cebuli czerwonej następnie wrzucamy szpinak i smażymy ok 4 minut aż do zmniejszenia jego objętości ( jeżeli używamy szpinak świeży )




Ziemniaki układamy do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Układamy pokrojoną czerwoną cebulę, posypujemy natką pietruszki.

Następnie układamy zmarynowaną rybę. Wszystko posypujemy gałką muszkatołową i ziarnami kolendry. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory.


Pieczemy 40 minut.




Smacznego

czwartek, 14 maja 2015

Dietetyczne ciasto marchewkowe



Czasami mamy ochotę na chwileczkę zapomnienia... :) Nie oznacza to jednak, że musimy łapać się sklepowych gotowców, które przysparzają nam nie tylko wyrzuty sumienia.

Czas na coś dobrego. Często szukam zamienników. Mąkę zamieniam na płatki owsiane, cukier na syrop ryżowy, czekoladę mleczną na gorzką i wychodzi pysznie. Tak też było i tym razem.



Składniki- ciasto

1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki startej marchwi ( połowa starta na grubych oczkach, połowa na cienkich )
1 łyżka syropu ryżowego
3 jajka
1 łyżeczka sezamu
garść nerkowców
garść rodzynek
1 łyżka masła kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu

0,5 szklanki mleka owsianego ( maksymalnie szklanka )
Płatki migdałowe

Polewa:

4 łyżki mleka owsianego 
8 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżeczka syropu ryżowego
1 łyżka masła kokosowego
3 łyżki kakao



Płatki owsiane wsypujemy do miski i dodajemy zmielone nerkowce wraz z rodzynkami. Dodajemy sezam, wiórki kokosowe i przyprawy: cynamon i gałka muszkatołowa.
Do płatków dodajemy pół szklanki mleka i odstawiamy na parę minut tak, aby nasiąkły. Po chwili dodajemy startą marchew, masło kokosowe i jajka. Mieszamy. Musimy obserwować gęstość naszej masy. Jeżeli będzie za sucha dodajemy więcej mleka. 



Dobrze wymieszane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. 



Pod koniec pieczenia wlewamy do garnka wodę i ustawiamy na nim miskę, tak aby zrobić kąpiel wodną. Do miski wlewamy mleko i masło kokosowe. Po chwili dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Na końcu dodajemy syrop ryżowy lub miód i kakao. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy mleko. Jeżeli będzie za rzadka dodajemy kakao :)


Ciasto wyciągamy z pieca i odkładamy na ok 15 aż do wystygnięcia i polewamy naszą polewą.


Smacznego! 




Dietetyczne ciasto marchewkowe



Czasami mamy ochotę na chwileczkę zapomnienia... :) Nie oznacza to jednak, że musimy łapać się sklepowych gotowców, które przysparzają nam nie tylko wyrzuty sumienia.

Czas na coś dobrego. Często szukam zamienników. Mąkę zamieniam na płatki owsiane, cukier na syrop ryżowy, czekoladę mleczną na gorzką i wychodzi pysznie. Tak też było i tym razem.



Składniki- ciasto

1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki startej marchwi ( połowa starta na grubych oczkach, połowa na cienkich )
1 łyżka syropu ryżowego
3 jajka
1 łyżeczka sezamu
garść nerkowców
garść rodzynek
1 łyżka masła kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu

0,5 szklanki mleka owsianego ( maksymalnie szklanka )
Płatki migdałowe

Polewa:

4 łyżki mleka owsianego 
8 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżeczka syropu ryżowego
1 łyżka masła kokosowego
3 łyżki kakao



Płatki owsiane wsypujemy do miski i dodajemy zmielone nerkowce wraz z rodzynkami. Dodajemy sezam, wiórki kokosowe i przyprawy: cynamon i gałka muszkatołowa.
Do płatków dodajemy pół szklanki mleka i odstawiamy na parę minut tak, aby nasiąkły. Po chwili dodajemy startą marchew, masło kokosowe i jajka. Mieszamy. Musimy obserwować gęstość naszej masy. Jeżeli będzie za sucha dodajemy więcej mleka. 



Dobrze wymieszane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. 



Pod koniec pieczenia wlewamy do garnka wodę i ustawiamy na nim miskę, tak aby zrobić kąpiel wodną. Do miski wlewamy mleko i masło kokosowe. Po chwili dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Na końcu dodajemy syrop ryżowy lub miód i kakao. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy mleko. Jeżeli będzie za rzadka dodajemy kakao :)


Ciasto wyciągamy z pieca i odkładamy na ok 15 aż do wystygnięcia i polewamy naszą polewą.


Smacznego! 




niedziela, 10 maja 2015

Omlet z pieczarkami i szparagami



Niedziela. To słowo już samo w sobie mówi: zjedz pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie.

I tak też się stało :)



Składniki:

4 zielone szparagi
4 pieczarki
Pół czerwonej cebuli
3 jajka
4 łyżki mleka ( u mnie migdałowe )

Przyprawy: sól morska, pieprz, oregano

dodatki: rukola, słonecznik, płatki migdałowe

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy. Gotujemy w garnku ok. 3 minuty od zagotowania. 



Pieczarki myjemy i kroimy w paseczki wrzucając na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i ugotowane szparagi. Smażymy aż pieczarki będą miękkie. W osobnej miseczce rozbijamy jajka i dodajemy mleko. Mieszamy i doprawiamy. Wylewamy na patelnie i czekamy aż jajko się zetnie. Przerzucamy na drugą stronę. Jeżeli będziesz mieć z problem z przerzuceniem przetnij omlet na pół i przewróć poszczególne części :)

Układamy na rukoli, posypujemy płatkami migdałowymi i słonecznikiem. To będzie dobry dzień :)