niedziela, 2 sierpnia 2015

Chleb orkiszowy



Uwielbiam ten moment wyciągania chleba z piekarnika. Wiem, że nie ma sztucznych barwników, konserwantów i jest zrobiony przeze mnie. Zdjęcie nieciekawej jakości robione na szybko z telefonu, ale najważniejsze to składniki! :)

Składniki na 2 bochenki:

800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli najlepiej morskiej lub himalajskiej
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu lub syropu ryżowego
600 ml ciepłej wody
mak do posypania lub pestki dyni ( według uznania )
2 łyżki mleka
Optymalnie: siemię lniane 

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Mąkę, sól i drożdże wymieszać. Dodać siemię lniane. Dodać oliwę z oliwek i miód. Dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać ok 5 minut i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.

Keksówki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy do połowy foremki. Smarujemy mlekiem i układamy dodatek np. mak lub pestki dyni.

Pieczemy ok 50 minut.

Pychota! :)


Chleb orkiszowy



Uwielbiam ten moment wyciągania chleba z piekarnika. Wiem, że nie ma sztucznych barwników, konserwantów i jest zrobiony przeze mnie. Zdjęcie nieciekawej jakości robione na szybko z telefonu, ale najważniejsze to składniki! :)

Składniki na 2 bochenki:

800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli najlepiej morskiej lub himalajskiej
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu lub syropu ryżowego
600 ml ciepłej wody
mak do posypania lub pestki dyni ( według uznania )
2 łyżki mleka
Optymalnie: siemię lniane 

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Mąkę, sól i drożdże wymieszać. Dodać siemię lniane. Dodać oliwę z oliwek i miód. Dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać ok 5 minut i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.

Keksówki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy do połowy foremki. Smarujemy mlekiem i układamy dodatek np. mak lub pestki dyni.

Pieczemy ok 50 minut.

Pychota! :)