sobota, 29 listopada 2014

Marynowany łosoś z makaronem

Łosoś... czy ktoś go nie lubi?
Mam nadzieję, że nikt nie odważy się przyznać ;)

Jak przygotowujecie łososia? tym razem postanowiłam zaszaleć i połączyć smaki jakich jeszcze nie łączyłam. 

Pachniało w domu cały poranek. Czego to zasługa? szczypiorku, liści laurowych i mojego ukochanego czosnku. 

To co? pieczemy? :)

Składniki:

Makaron
Filety z łososia 
2 pomidory
4 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
Sok z połowy cytryny
Oliwa z oliwek

Przyprawy: garść świeżej bazylii, garść pokrojonego szczypiorku, ziele angielskie, parę liści laurowych, pieprz, sól morska

Na patelni posmarowanej oliwą z oliwek, podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek. Gdy cebula się ładnie zeszkli dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dorzucając do nich garść świeżej bazylii. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Marynata do łososia:

Do miseczki wyciśnij sok z cytryny. Posiekaj szczypiorek i bazylię. Rozgnieć czosnek i liście laurowe. Wszystko wrzuć do soku z cytryny i dobrze wymieszaj. Uzyskaną marynatą posmaruj łososia. Włóż go do piekarnika nagrzanego na 180 °C i piecz ok. 25 minut. 

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem z pomidorów i bazylii. 

Smacznego!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz