Łosoś... czy ktoś go nie lubi?
Mam nadzieję, że nikt nie odważy się przyznać ;)
Jak przygotowujecie łososia? tym razem postanowiłam zaszaleć i połączyć smaki jakich jeszcze nie łączyłam.
Pachniało w domu cały poranek. Czego to zasługa? szczypiorku, liści laurowych i mojego ukochanego czosnku.
To co? pieczemy? :)
Składniki:
Makaron
Filety z łososia
2 pomidory
4 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
Sok z połowy cytryny
Oliwa z oliwek
Przyprawy: garść świeżej bazylii, garść pokrojonego szczypiorku, ziele angielskie, parę liści laurowych, pieprz, sól morska
Na patelni posmarowanej oliwą z oliwek, podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek. Gdy cebula się ładnie zeszkli dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dorzucając do nich garść świeżej bazylii. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Marynata do łososia:
Do miseczki wyciśnij sok z cytryny. Posiekaj szczypiorek i bazylię. Rozgnieć czosnek i liście laurowe. Wszystko wrzuć do soku z cytryny i dobrze wymieszaj. Uzyskaną marynatą posmaruj łososia. Włóż go do piekarnika nagrzanego na 180 °C i piecz ok. 25 minut.
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem z pomidorów i bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz