piątek, 28 listopada 2014
Pieczone bataty z kozim serem
Gdybyście znowu mogli poczuć ten zapach. Unoszącego się rozmarynu, świeżej bazylii, czosnku, cebuli...
To jest coś przez co kocham gotować, tworzyć i wymyślać nowe potrawy.
Co na dzisiaj? Słodkie ziemniaki tzw. bataty z pieczonym kozim serem. Idealnie nadające się na obiad, przystawkę czy kolację dla znajomych.
Zapach tworzy magiczny obraz szczęścia. Czegoś do czego chce się wracać, móc czerpać inspirację i tworzyć bez końca.
To co? zaczynamy? :)
Składniki:
4 bataty
Cebula ( u mnie czerwona i biała )
3 ząbki czosnku
Kozi ser
Oliwa z oliwek
Przyprawy: świeży lub suszony rozmaryn
Zioła prowansalskie, oregano tak naprawdę- kto co lubi.
Ziemniaki obieramy i kroimy w paski. Nie za grube. Takie jak na frytki. Obtaczamy je oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami.
Na ziemniaki kładziemy pokrojoną cebulę i czosnek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut aż ziemniaki będą miękkie. Ok 10 minut przed końcem pieczenia nakładamy na nie kozi ser.
Ziemniaki cudownie smakują w maczanym kozim serze. Coś cudownego. Spróbuj i daj znać jak Ci smakuje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ach, bataty nie skradły mojego serca. :)
OdpowiedzUsuń