niedziela, 10 maja 2015
Omlet z pieczarkami i szparagami
Niedziela. To słowo już samo w sobie mówi: zjedz pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie.
I tak też się stało :)
Składniki:
4 zielone szparagi
4 pieczarki
Pół czerwonej cebuli
3 jajka
4 łyżki mleka ( u mnie migdałowe )
Przyprawy: sól morska, pieprz, oregano
dodatki: rukola, słonecznik, płatki migdałowe
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy. Gotujemy w garnku ok. 3 minuty od zagotowania.
Pieczarki myjemy i kroimy w paseczki wrzucając na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i ugotowane szparagi. Smażymy aż pieczarki będą miękkie. W osobnej miseczce rozbijamy jajka i dodajemy mleko. Mieszamy i doprawiamy. Wylewamy na patelnie i czekamy aż jajko się zetnie. Przerzucamy na drugą stronę. Jeżeli będziesz mieć z problem z przerzuceniem przetnij omlet na pół i przewróć poszczególne części :)
Układamy na rukoli, posypujemy płatkami migdałowymi i słonecznikiem. To będzie dobry dzień :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przed chwilą zjadłam podobnego :) rzeczywiście świetne wiosenne śniadanie.
OdpowiedzUsuńNa zdrowie! :)
Usuńach cudowne śniadania!
OdpowiedzUsuńOj tak! było pyszne. A co u Ciebie było na śniadanie? :)
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńI to jakie! :)
Usuń