niedziela, 22 marca 2015

Penne z łososiem wędzonym



Makaron penne kojarzył mi się zazwyczaj z gęstym sosem z boczkiem. Długo myślałam czym zastąpić boczek i wręcz jestem zdenerwowana, że wymyśliłam to tak późno :)

Idealne połączenie smaków cytryny i koperku. Po prostu MUSISZ to spróbować!




Składniki: ( 2 porcje )


150g łososia wędzonego
3 szklanki makaronu pełnoziarnistego
3 ząbki czosnku
1 mała biała cebula
Pół cebuli czerwonej
Pół papryczki chilli
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek świeżego koperku
Parę listków zielonej pietruszki
5 łyżek gęstego jogurtu
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska, świeżo mielony pieprz
Odrobina pieprzy Cayenne

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę pokrojoną w listki i czosnek grubo pokrojony. Po chwili dorzucamy posiekaną papryczkę chilli. Spryskuję to 2 łyżkami soku z cytryny i odstawiam do czasu ugotowania się makaronu.




W osobnej miseczce przygotowuję sos. Wkładamy 5 łyżek gęstego jogurtu, posiekany koperek i startą skórkę z cytryny. Łososia kroję w paseczki.

Gdy makaron będzie ugotowany, wykładamy go na durszlak i wkładamy ponownie do garnka zmniejszając ogień. Do makaronu dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy zeszklona cebulę, czosnek i papryczkę z patelni i energicznie mieszamy tak aby nic się nie przypaliło :) Dodajemy nasz sos jogurtowy stale mieszając. Na końcu dodajemy łososia. Wykładamy na talerz obsypujemy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i cytryną do pokropienia.

SMACZNEGO!:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz