Dzień dobry, jak mija dzień? dzisiaj przedstawię Wam coś nowego, niesamowicie pysznego i wciągającego! :)
Jest to coś co zawładnęło moim sercem już od spodu! A mianowicie, spód tego ciasta jest tak dobry, że w trakcie przygotowania ubyło go o połowę... ale może więcej szczegółów zdradzać nie będę ;)
Składniki:
Składniki na spód:
Mąka jaglana - 100 gramów
Zmielone nerkowce na mąkę - 100 gramów ( lub migdały )
Banan - jedna dojrzała sztuka (ok. 100gramów )
Masło kokosowe - 50 gramów
Składniki na krem:
Ugotowana kasza jaglana - 4 łyżki
Awokado (dojrzałe) - sztuka
Suszone daktyle lub rodzynki namoczone w gorącej wodzie - 100 gramów
Wiórki kokosowe - 4 łyżki
Ulubione powidła - 3 - 4 łyżki
Gorzkie kakao - 1,5 łyżki
Masło rozgnieć palcami z wymieszanymi mąkami. Dodaj banana i zacznij wyrabiać ciasto. Owiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki na 40 minut.
W tym czasie przygotuj krem. Z daktyli lub rodzynek odlej wodę i zmiksuj na gładki krem. Dodaj kaszę jaglaną i dojrzałe awokado. Zmiksuj na krem. Dodaj kakao i powidła oraz wiórki kokosowe.
Ciastem wyłóż małą foremkę zostawiając wyższe brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 25 minut.
Gdy ostygnie wyłóż krem i udekoruj wedle uznania.
pieknie wyglada
OdpowiedzUsuńDziękuję, a jak smakował... :)
Usuńznajdzie się jakiś wymiennik masła kokosowego?
OdpowiedzUsuń