czwartek, 17 grudnia 2015

FIT mazurek, który pokochasz po pierwszym kęsie!



Dzień dobry, jak mija dzień? dzisiaj przedstawię Wam coś nowego, niesamowicie pysznego i wciągającego! :)

Jest to coś co zawładnęło moim sercem już od spodu! A mianowicie, spód tego ciasta jest tak dobry, że w trakcie przygotowania ubyło go o połowę... ale może więcej szczegółów zdradzać nie będę ;) 

Składniki:

Składniki na spód:

Mąka jaglana - 100 gramów
Zmielone nerkowce na mąkę - 100 gramów ( lub migdały )
Banan - jedna dojrzała sztuka (ok. 100gramów )
Masło kokosowe - 50 gramów


Składniki na krem:

Ugotowana kasza jaglana - 4 łyżki
Awokado (dojrzałe) - sztuka
Suszone daktyle lub rodzynki namoczone w gorącej wodzie - 100 gramów
Wiórki kokosowe - 4 łyżki
Ulubione powidła - 3 - 4 łyżki
Gorzkie kakao - 1,5 łyżki


Masło rozgnieć palcami z wymieszanymi mąkami. Dodaj banana i zacznij wyrabiać ciasto. Owiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki na 40 minut.

W tym czasie przygotuj krem. Z daktyli lub rodzynek odlej wodę i zmiksuj na gładki krem. Dodaj kaszę jaglaną i dojrzałe awokado. Zmiksuj na krem. Dodaj kakao i powidła oraz wiórki kokosowe.


Ciastem wyłóż małą foremkę zostawiając wyższe brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 25 minut.


Gdy ostygnie wyłóż krem i udekoruj wedle uznania.

3 komentarze: