sobota, 13 grudnia 2014

Pasztet z cukinii


To, że uwielbiam cukinię to już chyba wiecie. Staram się zagłębiać jeszcze bardziej w sztukę zdrowego odżywiania. Znajduję tam motywację do znajdywania zamienników potraw pysznych, ale niekoniecznie zdrowych. 
Miałam ochotę na chleb z pasztetem. Nie chwycę już jednak nigdy tych sklepowych...

Wymyśliłam więc genialny sposób. Spróbujesz?



Składniki: ( na małą keksówkę )

3 cukinie
3 marchewki
4 pieczarki
1 mała czerwona cebula
Pół białej cebuli
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Pół papryczki chilli
Łyżka bułki tartej, mąki kukurydzianej ( do wyboru )
Pestki dyni ( optymalnie )
Przyprawy:

Pieprz cayenne, papryka, oregano, sól morska



Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy: czosnek z posiekaną cebulą, chilli i pokrojonymi pieczarkami. Cukinię ścieramy na tarce wraz z obraną marchewką i dorzucamy na patelnię. Wszystko doprawiamy według uznania. Oczywiście najlepiej na ostro :)



Gdy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem. Posypujemy pestkami dyni. Keksówkę smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy tartą bułką lub mąką kukurydziana. Piekarnik nastawiamy na 180° i wkładamy pasztet na 50 minut. Można piec go 1 godz. i 15 wtedy będzie można go z pewnością kroić. Ja jednak zdecydowałam się na wersję do idealnego posmarowania chleba :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz