niedziela, 11 stycznia 2015

Risotto z porem i krewetkami



Kochani urlop rządzi się swoimi prawami. 

Potrawy muszą być szybkie i smaczne. Ten przepis pochodzi z książki Ani Starmach. Zdjęcia na szybko z telefonu, ale polecam! coś niesamowitego :)

Składniki ( 2-3 porcje )

200 g ryżu arborio
150 g małych krewetek
1 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mały por
50 ml białego wina
2 łyżki parmezanu
1 łyżka masła 
Oliwa z oliwek
Garść koperku

Cebulę i czosnek posiekaj. przesmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pokrojony w półplasterki por. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Dodaj pierwszą chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty, dodaj kolejną, czynność powtarza aż ryż będzie miękki.

Gdy ryż będzie już gotowy ( po mniej więcej 15-17  minutach ) dodaj krewetki, a po 2 minutach masło i starty parmezan, posyp koperkiem.

Pyszne, smaczne i szybkie! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz