Tym razem czas na zdrowe kotleciki. Uwierz, zasmakują Ci!
Zalety tych składników:
Kasza jaglana:
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
Siemię lniane:
Dobre kalorie, które odżywią mózg, skórę i tkanki. Olej, który uzyskujemy z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Nasiona lnu wykorzystuje się w lecznictwie już od wieków. Siemię lniane działa zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit.
Składniki: ( 10 sporych kotlecików )
2-3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 awokado
Pół papryki zielonej
Pół papryki czerwonej
Pół cebuli
4 ząbki czosnku
Pęczek zielonej pietruszki
1 jajko
1 łyżka mąki do wyboru: kukurydziana lub ryżowa + do posypania jako panierka
Siemię lniane: 1 łyżka
Przyprawy: 1 łyżeczka pieprzy Cayenne, sól morska, 1 łyżeczka papryki
Drobno kroimy paprykę i cebulę. Siekamy czosnek i wszystko wrzucamy do miski wraz z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną. Dorzucamy natkę pietruszki. Mieszamy razem z jajkiem.
Należy sprawdzić konsystencję tak, aby nadawała się ona do ulepienia. Posypujemy mąką i wrzucamy na oliwę z oliwek.
Pychota! :)
uwielbiam takie kotleciki, dla mnie to obiad idealny :)
OdpowiedzUsuń