czwartek, 5 lutego 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej



Kasza jaglana już dawno zdobyła moje serce, bez większego wysiłku :)

Tym razem czas na zdrowe kotleciki. Uwierz, zasmakują Ci!


Zalety tych składników:

Kasza jaglana: 

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Siemię lniane:

Dobre kalorie, które odżywią mózg, skórę i tkanki. Olej, który uzyskujemy z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Nasiona lnu wykorzystuje się w lecznictwie już od wieków. Siemię lniane działa zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. 



Składniki: ( 10 sporych kotlecików )

2-3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
1 awokado
Pół papryki zielonej
Pół papryki czerwonej
Pół cebuli
4 ząbki czosnku
Pęczek zielonej pietruszki
1 jajko 
1 łyżka mąki do wyboru: kukurydziana lub ryżowa + do posypania jako panierka
Siemię lniane: 1 łyżka

Przyprawy: 1 łyżeczka pieprzy Cayenne, sól morska, 1 łyżeczka papryki



Drobno kroimy paprykę i cebulę. Siekamy czosnek i wszystko wrzucamy do miski wraz z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną. Dorzucamy natkę pietruszki. Mieszamy razem z jajkiem. 

Należy sprawdzić konsystencję tak, aby nadawała się ona do ulepienia. Posypujemy mąką i wrzucamy na oliwę z oliwek.

Pychota! :)



1 komentarz: