piątek, 6 marca 2015

Bulion warzywny



Część z osób nie wyobraża sobie rosołu bez kury. Ja owszem :) 

Jak już wiecie, nie jestem wegetarianką ale staram się omijać mięso jak tylko mogę :)

Tak więc musiałam sobie również poradzić z bulionem, który jest istotny dla wielu kremów i potraw. 

Gotowy bulion zamrażam i używam, gdy tylko potrzebuję. Nie muszę więc gotować go co dwa dni, zwłaszcza że pochłania on wiele czasu.



Składniki na 4 litry bulionu:

3 duże cebule w łupinach
1 seler
4 marchewki
Por
3 korzenie pietruszki
1 natka pietruszki
5 ząbków czosnku w łupinach 
1 papryka chilli
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
1 łyżka soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu tabasco
3 suszone pomidory

Warzywa myjemy, obieramy i wkładamy do dużego garnka z wodą.

Cebulę i czosnek wkładamy w łupinach. Wrzucamy wszystkie składniki. Im większe tym lepiej. Gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu.

Po ugotowaniu przelewamy przez sitko i wlewamy do pojemników na kostki lodu. Tak gotowy bulion zamrażamy i używamy do zup i kremów. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz