piątek, 6 marca 2015
Quinoa, czyli komosa ryżowa z warzywami
Zakochana jestem w tych małych kuleczkach, które wyglądają obłędnie po ugotowaniu.
Idealnie pasuje do warzyw.
A co dzisiaj na obiad? :)
Składniki: ( 2 - 3 porcje )
1 brokuł
1 cukinia
1 bakłażan
1 por
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
2 małe czerwone papryki
2 puszki tuńczyka
ok. 6 sztuk małych marynowanych cebulek
Połowa papryczki chilli
sól morska, pieprz, 1 łyżka tymianku
2 szklanki komosy ryżowej
1 łyżka masła ( u mnie kokosowe )
Opłukaną komosę umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, aż quinoa wchłonie całą wodę.
Na patelni rozgrzewamy masło kokosowe i wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Po chwili dodajemy resztę pokrojonych warzyw: por, cukinia, bakłażan, papryka i cebulki. W osobnym rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy brokuł. Wyciągamy dosłownie po paru minutach i dorzucamy na patelnię. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy tuńczyka i doprawiamy według uznania solą, pieprzem i tymiankiem.
Podajemy razem z komosą ryżową!
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bbb lubię quina i często podobnie szykuję. pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńpyszne, wartościowe danie!
OdpowiedzUsuń