wtorek, 28 lipca 2015

Deser z kaszy jaglanej, czyli a’la clafoutis z wiśniami i jagodami



Wygrałam! 
Dzisiaj byłam na szkoleniu, na którym zawsze 
znajdują się słodycze, słodkie napoje 
gazowane i inne " dobro " I wiecie co? Będąc 
tam 7 godzin nie chwyciłam za nic!!! 

Joanna vs Słodycze 1:0 !!! i to przechodząc 
piękne, kobiece dni!

Ale jak tylko wróciłam musiałam wykombinować 
coś słodkiego a zarazem przepysznie 
słodkiego. I tak powstało ciasto jaglane z 
wiśniami i jagodami. Polane polewą karobową.

 Jest idealne! :)

Składniki na tortownicę:

4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

8 łyżek mąki gryczanej lub innej
3 jajka
500g wiśni i jagód
Garść migdałów i orzechów
masło kokosowe do wysmarowania tortownicy
Łyżka miodu
1 szklanka maślanki
Cynamon

Polewa:

4 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka masła kokosowego
2 łyżki karobu
1 łyżka miodu
cynamon


Ugotuj kaszę jaglaną.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.

Do miski wbij jajka,miód, przesianą mąkę, 
zmielone migdały i orzechy oraz 
ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i maślankę.

Zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj cynamon. 

Do nasmarowanej masłem formy lub naczynia 
żaroodpornego wlej masę i dodaj owoce.

Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku.

Wyciągnij ciasto z piekarnika i sprawdź 
wykałaczką czy jest dobre. 

W garnku rozgrzej masło kokosowe, 
mleko, miód i karob. 

Na cieście ułóż dodatkowe ulubione owoce. 

Ułóż na deserze polewę i poczekaj aż 

wystygnie.



1 komentarz:

  1. super blog kobietko :) wykorzystam dużo przepisów, działaj dalej :)

    OdpowiedzUsuń