czwartek, 29 października 2015
Makaron z dynią i ziołami
Dynia rządzi w wielu domach teraz. No tak... jesień. Uwielbiam ten czas, gdy wieczorem pada a ja mogę w spokoju usiąść przy lampce grzanego wina lub dobrej herbacie.
Oj tak, możemy się wtedy rozpieszczać :) tak jak ja dzisiaj moim obiadem. Polecam każdemu iść od razu po dynię i zrobić ten obiad co byście później nie żałowali! :)
Odkroić skórę z dyni, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i włożyć posiekany czosnek i cebulę. Uważać aby nie przysmażyć czosnku! będzie gorzki smak potrawy.
Dodać pokrojoną dynię, doprawić solą, pieprzem, cynamonem, curry, imbirem i gałką muszkatołową. Przykryć i dusić powoli przez około 20 minut, do miękkości dyni. Ugotować makaron. Do naczynia z dynią natkę pietruszki, rozmaryn i 2 łyżki tartego grana padano. Wymieszać i w razie potrzeby dodać wodę z makaronu aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu.
Dodać makaron, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Rozłożyć na dwa talerze, posypać pozostałym serem i pietruszką :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz