niedziela, 26 października 2014

Pesto szpinakowo - bazyliowe



Pesto nadaje się do wszystkiego. Może inaczej: ja do wszystkie mogę dodać pesto.

Odbiegamy już od klasycznego pesto bawiąc się smakami. Możesz zamiast bazylii użyć rukoli. 

Baw się smakami.
Składniki:

2 szklanki świeżej bazylii
2 szklanki świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy typu: francuska
1 łyżka oliwy z oliwek
Osobiście używam do tego moździerza. Możesz to zrobić za pomocą blendera. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zmiksuj jednocześnie dodając oliwę z oliwek.

Jeżeli używasz musztardy francuskiej nie musisz doprawiać pesto. Będzie ono miało wystarczająco ostry smak.

Takie pesto możesz przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. 



Ułatwi to sprawę obiadów. Wystarczy zmieszać z makaronem by uzyskać pyszny obiad. Możesz również smarować tym pieczywo.

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz