niedziela, 30 listopada 2014

Przekładane gołąbki wegetariańskie



Pamiętam ten smak gołąbków w sosie pomidorowym. To były czasy. Czasy, w których mama podawała do stołu... 

Od pewnego czasu ten smak chodził za mną niczym cień. Z racji tego, że proces zawijania gołąbków wydaje mi się zbyt pracochłonny, postanowiłam zrobić gołąbki przekładane!
Jak?


Składniki:

2 małe główki kapusty
2 torebki ryżu
250 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko

Sos:

4 pomidory
1 ząbek czosnku
Świeża bazylia
Zioła prowansalskie

Przyprawy:

świeża bazylia, sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra

Kapustę gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami i czosnkiem.

Ryż gotujemy. 


Gdy kapusta będzie miękka kroimy ją w paseczki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Do miski przerzucamy ryż, usmażone pieczarki z cebulą i 1 jajko. Farsz mieszamy przyprawiając papryką, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem. Na farsz nakładamy kapustę i tak na przemian zakrywając naszą zapiekankę liśćmi kapusty.

Pomidory zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Dodajemy czosnek, bazylie i zioła prowansalskie. Wszystko miksujemy i zalewamy tym naszą zapiekankę.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200°C i pieczemy ok 45 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz