To, że kremy uwielbiam już raczej wiecie. Robię je ze wszystkiego i nie widzę w tym żadnych granic.
Co dzisiaj z tego wyszło? Zobaczcie!
Składniki:
3 pietruszki
2 marchewki
2 gruszki
pół cebulu
3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka roślinnego najlepiej migdałowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
szczypta: gałki muszkatołowej, ziela angielskiego zmielonego, świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki: prażone migdały lub sezam, grzanki
Pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy warzywa na małym ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną gruszkę i wszystko dusimy do momentu aż gruszka będzie miękka. Dolewamy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
Przyprawiamy tymiankiem, solą morską, gałką muszkatołową, zielem angielskim i pieprzem.
Podlewamy mlekiem migdałowym i miksujemy.
Podajemy z prażonymi migdałami, sezamem lub grzankami.
Smacznego! :)
Wszystkie składniki kremu uwielbiam, więc jestem pewna, że smakował wspaniale i tak właśnie się prezentuje :):)
OdpowiedzUsuńTak, niesamowite połączenie smaków. Koniecznie wypróbuj! :)
OdpowiedzUsuń