wtorek, 9 grudnia 2014

Ratatouille

Czasami trzeba zrobić czystki w lodówce. Tak też było dzisiaj. Powstało z tego przepyszne, aromatyczne leczo, które podałam z ziemniakami. Można podawać z ryżem lub makaronem jak kto woli.

Najważniejsze w tym leczu są przyprawy.

Składniki ( 4 porcje )

2 bakłażany
2 cukinie
4 pieczarki
Pół cebuli
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów

Przyprawy:
Pół pęczka natki pietruszki
Oregano
Zioła prowansalskie
Papryka ostra
Pieprz Cayenne
Sól morska
Świeża bazylia
Rozmaryn

Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Następnie kroimy pieczarki, bakłażan, cukinie i wrzucamy wszystko na patelnię. Doprawiamy do smaku naszymi przyprawami tak jak lubimy. U mnie to leczo wyszło naprawdę ostre :)

Zalewamy wszystko pomidorami z puszki i gotujemy jeszcze parę minut. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz