Składniki: ( na duży garnek ok. 5 litrów )
6 buraków
5 marchewek
1 por
4 ziemniaki
2 filety z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka octu jabłkowego ( optymalnie )
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól morska, pieprz cayenne
1 papryczka chilli
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy mięso. Następnie wrzucamy nasze warzywa: marchewkę, por, ziemniaki, cebulę, czosnek i pokrojone w kosteczkę buraki. Z papryczki chilli wyjmujemy pestki i wrzucamy do garnka. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy łyżkę octu jabłkowego. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Uwaga na pieprz jest naprawdę ostry :)Zupę wylewamy do miski i podajemy z łyżeczką jogurtu, jeżeli ktoś lubi :)
Proste i pyszne. Idealne na te dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz