Osobiście zupę ogórkową uwielbiam. Musi być ona kwaśna. No to zaczynamy.
Składniki:
4 marchewki
Por
4 ziemniaki
1 seler
1 pietruszka
Pół pęczka natki pietruszki
Pół kilo ogórków kiszonych + ok. 1 szklanka wody po ogórkach
pół papryczki chilli
1 łyżka masła
Mięso ( u mnie piersi z indyka )
Przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne
Gotujemy bulion na indyku wsadzając marchewki, por, seler i pietruszkę. I teraz to co uwielbiam, co dodaje smaku zupie.
Na patelni kładziemy łyżkę masła. Kroimy ogórki kiszone w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy posiekaną natkę pietruszki i smażymy. Co najważniejsze - podlewać wodą z ogórków kiszonych.
Na końcu dodaje pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko razem wrzucamy do gotowego bulionu. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz