czwartek, 9 kwietnia 2015

Jaglana szarlotka!



W tym przepisie się zakochałam i choć nie stworzyłam go ja ( wow ) :) to jest naprawdę cudowny.

Podaję przepis i na końcu posta linka do bloga z przepisem.

Enjoy!!! :)

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki jaglanej lub kasztanowej
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
½ szklanki mleka migdałowego, sojowego lub owsianego
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
1 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

Do musu jabłkowego:

2 kg słodko kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki karobu (mączka z chleba świętojańskiego)
suszona żurawina (opcjonalnie)

8-10 daktyli bez pestek lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut.

Przygotuj jabłka. Pokrój w kostkę wielkość ok. 1,5 cm. Podsmaż jabłka na patelni z dodatkiem żurawiny, szczypty cynamonu oraz karobu i dodaj namoczone daktyle, odparuj mus na patelni, stale mieszając. Odstaw.

Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji na 2 szklanki kaszy ok. 4 szklanki wody z dodatkiem 2 daktyli, szczypty soli i kurkumy (1/2 łyżeczki). Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką jaglaną lub kasztanową oraz skrobią kukurydzianą. Dodaj łyżkę sezamu, siemię lniane i trochę roślinnego mleka oraz olej kokosowy lub inny. Wyrabiamy ciasto i 2/3 masy przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, dociskając na brzegach. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni i wyciągamy. Pozostałą część wyłożymy na wierzch musu z jabłek.

Dodaj mus jabłkowy. Następnie pokrusz pozostałą masę z kaszy jaglanej. Posyp płatkami migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi i zapiekaj jaglaną szarlotkę ok. godziny, przykrytą folią aluminiową z góry.



http://gotujzdrowo.com/jaglana-szarlotka/

1 komentarz: