niedziela, 10 maja 2015

Omlet z pieczarkami i szparagami



Niedziela. To słowo już samo w sobie mówi: zjedz pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie.

I tak też się stało :)



Składniki:

4 zielone szparagi
4 pieczarki
Pół czerwonej cebuli
3 jajka
4 łyżki mleka ( u mnie migdałowe )

Przyprawy: sól morska, pieprz, oregano

dodatki: rukola, słonecznik, płatki migdałowe

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy. Gotujemy w garnku ok. 3 minuty od zagotowania. 



Pieczarki myjemy i kroimy w paseczki wrzucając na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i ugotowane szparagi. Smażymy aż pieczarki będą miękkie. W osobnej miseczce rozbijamy jajka i dodajemy mleko. Mieszamy i doprawiamy. Wylewamy na patelnie i czekamy aż jajko się zetnie. Przerzucamy na drugą stronę. Jeżeli będziesz mieć z problem z przerzuceniem przetnij omlet na pół i przewróć poszczególne części :)

Układamy na rukoli, posypujemy płatkami migdałowymi i słonecznikiem. To będzie dobry dzień :)


6 komentarzy: