czwartek, 4 czerwca 2015
Zielono mi, czyli krem z groszku
Idealny, aromatyczny, pikantny krem z groszku.
Zakochałam się w smaku, zapachu i wyglądzie.
Składniki:
500 gramów mrożonego groszku
500 ml bulionu ( ja użyłam warzywnego )
Pół cebuli białej, pół czerwonej
3 ząbki czosnku
Kawałek imbiru
1 papryczka chilli
Jogurt naturalny
Garść posiekanej mięty
Garść posiekanej bazylii
przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie
Czosnek wraz z cebulą i papryczką chilli podsmażamy na oliwie z oliwek. Po chwili dorzucamy nasz mrożony groszek i mieszamy. Dodajemy bulion. Imbir kroimy w paseczki i dodajemy do garnka. Siekamy bazylię i miętę. Doprawiamy do smaku. Ugotowany groszek miksujemy dodając jogurt naturalny.
Posypujemy sezamem, pestkami dyni lub innymi dodatkami :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam jadać takie kremy na kolację :) Pychota!
OdpowiedzUsuńMniam. Bardzo lubię takie zupki :-)
OdpowiedzUsuń