czwartek, 4 czerwca 2015

Zielono mi, czyli krem z groszku



Idealny, aromatyczny, pikantny krem z groszku.

Zakochałam się w smaku, zapachu i wyglądzie.

Składniki:

500 gramów mrożonego groszku
500 ml bulionu ( ja użyłam warzywnego )
Pół cebuli białej, pół czerwonej
3 ząbki czosnku
Kawałek imbiru
1 papryczka chilli

Jogurt naturalny
Garść posiekanej mięty
Garść posiekanej bazylii

przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie



Czosnek wraz z cebulą i papryczką chilli podsmażamy na oliwie z oliwek. Po chwili dorzucamy nasz mrożony groszek i mieszamy. Dodajemy bulion. Imbir kroimy w paseczki i dodajemy do garnka. Siekamy bazylię i miętę. Doprawiamy do smaku. Ugotowany groszek miksujemy dodając jogurt naturalny. 

Posypujemy sezamem, pestkami dyni lub innymi dodatkami :)


2 komentarze: