czwartek, 29 października 2015

Fit ciasto dyniowe z polewą karobową



Czy dużo dzisiaj tu dyni? :) to jeszcze nie wszystko! trzeba dobrze wykorzystać ten czas i jeść dyni tyle ile możemy w siebie wcisnąć.

Polecam ciasto dyniowe, które zmodyfikowałam na potrzeby ciasta fit. 

Składniki:

2,5 szklanki mąki ( żeby było dietetyczne użyjcie proszę innej mąki niż zwykła pszenna. U mnie jest to mąka z owsianki. Możecie użyć równie dobrze mąki z ciecierzycy czy ryżu. )

4 jajka
3 łyżki rodzynek
Garść posiekanych migdałów lub orzechów
4 łyżki miodu lub syropu ryżowego/daktylowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
parę goździków
Pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
no i 2 szklanki startej dyni.

Kochani wszystkie wrzucamy do michy i dobrze, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wcześniej możecie w blenderze zmiksować migdały z przyprawami i goździkami lub rozdrobnić w moździerzu.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę wysmaruj olejem i posyp mąką owsianą. I siup! do piekarnika na ok 40 minut. 

Polewa:

4 łyżki oleju kokosowego
Kakao lub karob tyle aby zrobić gęstą polewę

wymieszać i polać nasze ciasto.



Przepychota!!! :)

5 komentarzy:

  1. dziękuje za tego bloga i wszystkie przepisy, trzymaj tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym wypróbować przepis, jaką formę użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam zwykłej foremki do pieczenia Długość: 26 cm
      Szerokość: 12 cm
      Wysokość: 7 cm :)

      Usuń