niedziela, 5 października 2014

Pieczona ryba w ziołach


Uwielbiam ryby. Nie przepadam za innym rodzajem mięs ale ryby
 ubóstwiam! 3 razy w tygodniu to minimum :)

Dzisiaj czas na ich kolejną odsłonę. Cała ryba zapiekana w ziołach z ziemniakami.

Gotowi?

Składniki: ( 2 porcje )

2 całe ryby
4 ziemniaki
1 cytryna
Pół cebuli
3 ząbki czosnku 
Pęczek natki pietruszki
5 liści świeżej bazylii
Sól morska
Oregano
Zioła prowansalskie
1 łyżeczka masła


Nastaw piekarnik na 200°.
Posiekaj pietruszkę i bazylię. Doda to aromatu całej potrawie. Rybę skrop sokiem z cytryny. Do środka ryby włóż pokrojoną cytrynę, cebulę, czosnek i posmaruj masłem. 


Rybę należy posolić i ostro popieprzyć ;) świeżo zmielonym pieprzem.

Czas na ziemniaki. Pokrój je w kostkę i gotuj ok 7 minut w osolonej wodzie.

Odcedź. Dodaj do nich posiekaną pietruszkę, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. 

Wszystko zapiecz ok. 40 minut :) SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz