niedziela, 7 grudnia 2014

Penne w sosie musztardowym ze szpinakiem i jarmużem

Kocham próbować nowe połączenia, nowe smaki. Nigdy tak naprawdę nie wiem co z tego wyjdzie, ale zawsze intuicja podpowiada mi, żeby spróbować. Tak było też tym razem. W kuchni miałam dużo świeżego szpinaku i jarmużu. I od tego wszystko się zaczęło...

Składniki:

Makaron Penne
4 garście świeżego szpinaku
4 garście jarmużu
3 ząbki czosnku
Pół cebuli

Sos:

2 łyżki musztardy sarepskiej
pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

Sól morska, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojony czosnek. Jarmuż i szpinak myjemy i następnie wrzucamy na patelnie. Uwaga: podczas gotowania jarmuż i szpinak zmniejszają swoją objętość. Wszystko smażymy do miękkości doprawiając solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i papryką.

Do miseczki nakładamy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz posiekany pęczek pietruszki. Gdy makaron się ugotuje mieszamy go razem z naszym sosem. Wykładamy makaron w sosie musztardowym na talerz, na to nakładamy szpinak z jarmużem. Możemy posypać startym serem, pestkami dyni i świeżo posiekaną pietruszką.

Obłędne!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz