Jeżeli dopiero co zaczynacie swoją przygodę z awokado pamiętajcie, że musi być ono dojrzałe. Miękkie. Takiego w sklepie raczej nie dostaniecie. Musi ono poleżeć w domu przez kilka dni. Jeżeli dotkniecie skórki awokado i miąższ pod nim będzie wyczuwalnie miękki, awokado jest dojrzałe.
Wyszło szybko i pysznie.
Składniki:
2 awokado
1 mały pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu tabasco lub pół papryczki chilli
Ciasto francuskie
zioła prowansalskie, bazylia, sól morska, świeżo mielony pieprz
Ciasto francuskie kroimy w taki kształt w jaki chcemy je uzyskać. Możemy do tego użyć szklanki a możemy też wyciąć w takie trójkąty. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy według przepisu na opakowaniu.
Kroimy awokado na pół i wyciągamy pestkę. Skórka od awokado może nam posłużyć jako miseczki do guacamole. Wyciągamy więc miąższ i rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Doprawiamy sosem tabasco, bazylią, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do naszych " miseczek "
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz