niedziela, 25 stycznia 2015
Tagliatelle z cukinii i marchewki z obłędnym sosem tuńczykowym
Powiem szczerze, że już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Połączenie smaków i lekkość dania sprawiły, że będę wracać do tego częściej.
Tagiatelle z sosem z tuńczyka inne niż zwykłe. Zamiast normalnego makaronu wystrugałam makaron z warzyw. Zobaczcie jak mi poszło!
Składniki ( 2 porcje )
2 cukinie
2 marchewki
2 puszki tuńczyka
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżka kolendry
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Garść świeżej bazylii
2 łyżki sosu tabasco
1 łyżka ziół prowansalskich
Cukinie i marchew dobrze wyszorowałam i za pomocą obieraczki do warzyw wyskrobałam potrzebne tasiemki.
Należy je podgotować ok 4 minut na parze. Z racji tego, że nie mam odpowiedniego urządzenia, wrzuciłam warzywa na durszlak i przeniosłam nad gotującą się wodę w garnku.
Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i wrzuciłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Po chwili dodałam 2 puszki tuńczyka. Pomidory pokroiłam i wrzuciłam do osobnego naczynia razem z bazylią i kolendrą. Zmiksowałam i dodałam do tuńczyka.
Wszystko razem wyłożyłam na talerz i zjadłam w sekundę!
PYCHOTA!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zrobiłam i jest obłędne! Aż nie mogę się doczekać następnego razu :)
OdpowiedzUsuń