piątek, 27 lutego 2015

Burgery z buraków



Burgery warzywne to idealny sposób dla gości, którzy są wegetarianami lub za mięsem po prostu nie przepadają.


Są szybkie i tak naprawdę można do nich dodać co tylko się chce. Jedyne o czym trzeba pamiętać to o dobrej konsystencji, która umożliwi nam ulepienie burgerów.

Pamiętaj, że moje przepisy to tylko przykład. Urozmaicaj swoimi smakami i ciesz się tworzeniem :)



Składniki:

300 g buraków 
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli ( bez pestek )
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego 
1 łyżka pestek dyni 
2 łyżki mąki ( u mnie ryżowa )
Pół pęczka natki pietruszki
3 szklanki kaszy jaglanej
sól morska, pieprz, ulubione zioła do smaku

1 łyzka chia



Buraki ścieramy na tarce ( u mnie były wcześniej ugotowane ) ale można użyć surowych.

Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do buraków. Dodajemy kaszę jaglaną i dobrze mieszamy.

Czas na doprawienie. Użyłam soli morskiej, posiekanej natki pietruszki, pieprzu, ziół prowansalskich i bazylii. 

Dorzucamy sezam, pestki dyni, nasiona chia i łyżkę mąki.



Dobrze ugniatamy przez kilka minut a następnie wyrabiamy kotleciki.

Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.



Smacznego :)

2 komentarze: