piątek, 27 lutego 2015
Burgery z buraków
Burgery warzywne to idealny sposób dla gości, którzy są wegetarianami lub za mięsem po prostu nie przepadają.
Są szybkie i tak naprawdę można do nich dodać co tylko się chce. Jedyne o czym trzeba pamiętać to o dobrej konsystencji, która umożliwi nam ulepienie burgerów.
Pamiętaj, że moje przepisy to tylko przykład. Urozmaicaj swoimi smakami i ciesz się tworzeniem :)
Składniki:
300 g buraków
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli ( bez pestek )
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek dyni
2 łyżki mąki ( u mnie ryżowa )
Pół pęczka natki pietruszki
3 szklanki kaszy jaglanej
sól morska, pieprz, ulubione zioła do smaku
1 łyzka chia
Buraki ścieramy na tarce ( u mnie były wcześniej ugotowane ) ale można użyć surowych.
Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do buraków. Dodajemy kaszę jaglaną i dobrze mieszamy.
Czas na doprawienie. Użyłam soli morskiej, posiekanej natki pietruszki, pieprzu, ziół prowansalskich i bazylii.
Dorzucamy sezam, pestki dyni, nasiona chia i łyżkę mąki.
Dobrze ugniatamy przez kilka minut a następnie wyrabiamy kotleciki.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tyle zdrowia w małym kotlecie! cudo :)
OdpowiedzUsuńI do tego jakie pyszne! :)
Usuń