piątek, 6 lutego 2015

Łosoś w sosie imbirowym



Są takie dania, które pozostają w pamięci na długo.

To danie idealnie wpisuje się w tą kategorię.

Chcąc odżywiać się zdrowo należy urozmaicać posiłki, aby nie przestać po tygodniu :)



Wyobraźnia nie ma granic. Granice połączeń smaków - nie istnieją.

Twórz! Inspiruj! i dziel się pomysłami. 

Składniki: ( 2 porcje )

2 filety łosia
500 gram jarmużu
1 mango ( dojrzałe, miękkie )
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
3 ząbki czosnku
pół cebuli
2 łyżki imbiru
Sól morska, pieprz, papryka



Filety z łososia myjemy, osuszamy i posypujemy imbirem. Do miseczki wlewamy sok z jednej pomarańczy, 2 łyżki imbiru i 1 łyżkę miodu. Dobrze mieszamy i zamaczamy w tym łososia na ok. godzinę.

Łososia grillujemy, podlewając naszą marynatą.



Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą i dodajemy jarmuż. Smażymy przez parę minut aż jarmuż będzie miękki. Przyprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Wykładamy na talerz i dekorujemy mango. Na naszą zieloną górę jarmużu kładziemy łososia.


Smacznego :)



2 komentarze:

  1. dziś po raz pierwszy robiłam coś z jarmużu co nie jest zupą :) Padło na pesto, ale ta propozycja też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń