piątek, 6 lutego 2015
Łosoś w sosie imbirowym
Są takie dania, które pozostają w pamięci na długo.
To danie idealnie wpisuje się w tą kategorię.
Chcąc odżywiać się zdrowo należy urozmaicać posiłki, aby nie przestać po tygodniu :)
Wyobraźnia nie ma granic. Granice połączeń smaków - nie istnieją.
Twórz! Inspiruj! i dziel się pomysłami.
Składniki: ( 2 porcje )
2 filety łosia
500 gram jarmużu
1 mango ( dojrzałe, miękkie )
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
3 ząbki czosnku
pół cebuli
2 łyżki imbiru
Sól morska, pieprz, papryka
Filety z łososia myjemy, osuszamy i posypujemy imbirem. Do miseczki wlewamy sok z jednej pomarańczy, 2 łyżki imbiru i 1 łyżkę miodu. Dobrze mieszamy i zamaczamy w tym łososia na ok. godzinę.
Łososia grillujemy, podlewając naszą marynatą.
Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą i dodajemy jarmuż. Smażymy przez parę minut aż jarmuż będzie miękki. Przyprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Wykładamy na talerz i dekorujemy mango. Na naszą zieloną górę jarmużu kładziemy łososia.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dziś po raz pierwszy robiłam coś z jarmużu co nie jest zupą :) Padło na pesto, ale ta propozycja też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńKocham jarmuż! :)
Usuń