czwartek, 14 maja 2015

Dietetyczne ciasto marchewkowe



Czasami mamy ochotę na chwileczkę zapomnienia... :) Nie oznacza to jednak, że musimy łapać się sklepowych gotowców, które przysparzają nam nie tylko wyrzuty sumienia.

Czas na coś dobrego. Często szukam zamienników. Mąkę zamieniam na płatki owsiane, cukier na syrop ryżowy, czekoladę mleczną na gorzką i wychodzi pysznie. Tak też było i tym razem.



Składniki- ciasto

1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki startej marchwi ( połowa starta na grubych oczkach, połowa na cienkich )
1 łyżka syropu ryżowego
3 jajka
1 łyżeczka sezamu
garść nerkowców
garść rodzynek
1 łyżka masła kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu

0,5 szklanki mleka owsianego ( maksymalnie szklanka )
Płatki migdałowe

Polewa:

4 łyżki mleka owsianego 
8 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżeczka syropu ryżowego
1 łyżka masła kokosowego
3 łyżki kakao



Płatki owsiane wsypujemy do miski i dodajemy zmielone nerkowce wraz z rodzynkami. Dodajemy sezam, wiórki kokosowe i przyprawy: cynamon i gałka muszkatołowa.
Do płatków dodajemy pół szklanki mleka i odstawiamy na parę minut tak, aby nasiąkły. Po chwili dodajemy startą marchew, masło kokosowe i jajka. Mieszamy. Musimy obserwować gęstość naszej masy. Jeżeli będzie za sucha dodajemy więcej mleka. 



Dobrze wymieszane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. 



Pod koniec pieczenia wlewamy do garnka wodę i ustawiamy na nim miskę, tak aby zrobić kąpiel wodną. Do miski wlewamy mleko i masło kokosowe. Po chwili dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Na końcu dodajemy syrop ryżowy lub miód i kakao. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy mleko. Jeżeli będzie za rzadka dodajemy kakao :)


Ciasto wyciągamy z pieca i odkładamy na ok 15 aż do wystygnięcia i polewamy naszą polewą.


Smacznego! 




3 komentarze: