sobota, 16 maja 2015
Pieczony łosoś ze szpinakiem i ziemniakami
Uwielbiam szpinak, ryby i ziemniaki więc to połączenie jest idealne.
W połączeniu z ziołami i przyprawami daje niesamowity smak, aromat i cieszy oczy.
Spróbujesz? :)
Składniki: ( ok 2 porcje )
300 g łososia ( można dodać też inną rybę u mnie występuje łosoś, dorsz i podwędzana ryba )
5 dużych ziemniaków
500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
4 suszone pomidory
Pół cytryny
Przyprawy:
2 garście posiekanej natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz
Sól morska
Ziarna kolendry
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Rybę kroimy na kosteczki i przyprawiamy solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej pokrojone na półksiężyce ziemniaki. Gotujemy ok 3-4 minut od wrzenia i wyciągamy na durszlak.
Na patelni rozgrzewamy masło kokosowe. Wrzucamy pokrojony czosnek i pół cebuli czerwonej następnie wrzucamy szpinak i smażymy ok 4 minut aż do zmniejszenia jego objętości ( jeżeli używamy szpinak świeży )
Ziemniaki układamy do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Układamy pokrojoną czerwoną cebulę, posypujemy natką pietruszki.
Następnie układamy zmarynowaną rybę. Wszystko posypujemy gałką muszkatołową i ziarnami kolendry. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory.
Pieczemy 40 minut.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz