niedziela, 26 lipca 2015

Chleb gryczany z makiem na drożdżach


Jeszcze ciepły, ostatni kęs mam jeszcze w ustach i biję się po rękach żeby nie sięgać po więcej :)

Idealny jak dla mnie. Możesz dodawać własne dodatki i modyfikować według uznania. Ziarno gryki jest bardzo dobrym źródłem białka, więc czego chcieć więcej? :)




Składniki:

200 g mąki gryczanej
100 g innej mąki ( u mnie ryżowa ) może być np. z ciecierzycy, kasztanowa...
50 g siemienia lnianego
7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy, syrop ryżowy )
500 ml mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki soli morskiej
pieprz
płatki owsiane do oprószenia foremki

Dodatki:

3 łyżki maku




Mąkę przesiej i dodaj do niej zmielone siemię lniane, drożdże, miód i przyprawy.
Mleko podgrzej razem z olejem kokosowym. Ciepłe mleko wlej do mąki i wyrabiaj ciasto. Dodaj mak. Przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Foremkę wysmaruj olejem i oprósz płatkami owsianymi. Ciasto przełóż do foremki, obsyp płatkami i makiem lekko wciskając masę. 




Chleb piecz 10 minut w 200 stopniach następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz ok 40 minut aż wierzch chleba się pięknie zrumieni. W zależności od piekarników ten proces może trwać do godziny.

Upieczony chleb wyjmij, miej pewność że chleb jest upieczony-możesz to sprawdzić wykałaczką. 

Wystudź i jedz ze smakiem :)

3 komentarze:

  1. czy można dać zwykłe mleko zamiast roślinnego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Situs Judi Slot Online Terpercaya No.1 Deposit 2021
    Plazajudi situs judi online terpercaya 통영 출장마사지 Indonesia 의왕 출장마사지 2021 yang menyediakan permainan slot online 구리 출장안마 Indonesia & Agen 양산 출장샵 judi online 서울특별 출장샵 terbaik di indonesia.

    OdpowiedzUsuń