niedziela, 26 lipca 2015

Chleb gryczany z makiem na drożdżach


Jeszcze ciepły, ostatni kęs mam jeszcze w ustach i biję się po rękach żeby nie sięgać po więcej :)

Idealny jak dla mnie. Możesz dodawać własne dodatki i modyfikować według uznania. Ziarno gryki jest bardzo dobrym źródłem białka, więc czego chcieć więcej? :)




Składniki:

200 g mąki gryczanej
100 g innej mąki ( u mnie ryżowa ) może być np. z ciecierzycy, kasztanowa...
50 g siemienia lnianego
7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy, syrop ryżowy )
500 ml mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki soli morskiej
pieprz
płatki owsiane do oprószenia foremki

Dodatki:

3 łyżki maku




Mąkę przesiej i dodaj do niej zmielone siemię lniane, drożdże, miód i przyprawy.
Mleko podgrzej razem z olejem kokosowym. Ciepłe mleko wlej do mąki i wyrabiaj ciasto. Dodaj mak. Przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Foremkę wysmaruj olejem i oprósz płatkami owsianymi. Ciasto przełóż do foremki, obsyp płatkami i makiem lekko wciskając masę. 




Chleb piecz 10 minut w 200 stopniach następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz ok 40 minut aż wierzch chleba się pięknie zrumieni. W zależności od piekarników ten proces może trwać do godziny.

Upieczony chleb wyjmij, miej pewność że chleb jest upieczony-możesz to sprawdzić wykałaczką. 

Wystudź i jedz ze smakiem :)

2 komentarze: