niedziela, 23 listopada 2014

Chleb z ziarnami

Chleb, który skradł moje serce. Można modyfikować składniki według uznania. najważniejsze, że do tego chleba nie dodajemy mąki. Łatwy w przyrządzeniu. Nie należy do tanich, ale raz na jakiś czas warto zainwestować. Ten smak odmieni Twoje życie.

Składniki:



szklanka ziaren słonecznika 
1/2 szklanki migdałów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego
8 łyżek zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka soli
1 kopiasta łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki wody

Wymieszaj wszystkie składniki odstaw na parę godzin aż woda wsiąknie w składniki. Następnie posmaruj blaszkę oliwą z oliwek i przełóż masę.

Piecz w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach na 40 minut obniż temperaturę do 150.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz