wtorek, 31 marca 2015

Pieczony kalafior



Kalafior uwielbiam. Spróbowałam dzisiaj go w innej wersji i mogę go szczerze polecić. 

Osobny przepis na kalafior w tym poście, ale idealnie nadał się do podania razem z 3 rodzajami grillowanej ryby, kapusty pak choi i grillowanej cukinii. 

Przepis do całości podam na końcu postu. Niech tutaj króluje kalafior :)




Składniki do pieczonego kalafiora:

Kalafior
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Sól morska, pieprz, papryka mielona

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. 

Kalafiora spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Czosnek siekamy i wrzucamy do naczynia.

Kalafior pieczemy ok 30 - 35 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podawać na ciepło :)

Pyszny, chrupiący i zdrowy! Bez bułki tartej i masła!




Chciałabym jeszcze wspomnieć o kolacji, przy której towarzyszył kalafior :)

Składniki:

Pieczony kalafior
3 rodzaje ryby ( u mnie łosoś, dorsz i jeden rodzaj wędzonej ryby )
Cukinie miniaturki
Pak choi 
1 łyżka sezamu
Pieprz
Oliwa z oliwek
Sok z połowy cytryny
Natka pietruszki
papryka mielona
imbir



Na patelnię grillową wrzucamy cukinię, którą wcześniej przyprawiamy solą morską, papryką i imbirem.




W osobnym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na ok 3 minuty pak choi. Następnie przerzucamy do naszej cukinii i podsmażamy przez minutę. 

Ryby przyprawiamy solą morską, posiekaną natką pietruszki i pieprzem oraz spryskujemy sokiem z cytryny. Grillujemy.



Całość posypujemy sezamem. 

I tak powstała nam pyszna, zdrowa kolacja! smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz