Kalafior uwielbiam. Spróbowałam dzisiaj go w innej wersji i mogę go szczerze polecić.
Osobny przepis na kalafior w tym poście, ale idealnie nadał się do podania razem z 3 rodzajami grillowanej ryby, kapusty pak choi i grillowanej cukinii.
Przepis do całości podam na końcu postu. Niech tutaj króluje kalafior :)
Składniki do pieczonego kalafiora:
Kalafior
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Sól morska, pieprz, papryka mielona
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Kalafiora spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Czosnek siekamy i wrzucamy do naczynia.
Kalafior pieczemy ok 30 - 35 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podawać na ciepło :)
Pyszny, chrupiący i zdrowy! Bez bułki tartej i masła!
Chciałabym jeszcze wspomnieć o kolacji, przy której towarzyszył kalafior :)
Składniki:
Pieczony kalafior
3 rodzaje ryby ( u mnie łosoś, dorsz i jeden rodzaj wędzonej ryby )
Cukinie miniaturki
Pak choi
1 łyżka sezamu
Pieprz
Oliwa z oliwek
Sok z połowy cytryny
Natka pietruszki
papryka mielona
imbir
Na patelnię grillową wrzucamy cukinię, którą wcześniej przyprawiamy solą morską, papryką i imbirem.
W osobnym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na ok 3 minuty pak choi. Następnie przerzucamy do naszej cukinii i podsmażamy przez minutę.
Ryby przyprawiamy solą morską, posiekaną natką pietruszki i pieprzem oraz spryskujemy sokiem z cytryny. Grillujemy.
Całość posypujemy sezamem.
I tak powstała nam pyszna, zdrowa kolacja! smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz