Tym razem zapraszam na klasyczny obiad pulpetów w sosie pomidorowym. Zamiast jednak mięsa pojawią się warzywa. Spróbuj koniecznie tej odmiany :)
Składniki na pulpety:
2 cukinie
1 woreczek ryżu
1 jajko
Garść posiekanej bazylii
Pół cebuli
3 ząbki czosnku
6 łyżek bułki tartej lub mąki ryżowej
Kawałek papryczki chilli
Sos:
2 puszki pomidorów
Pół cebuli
3 ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
Papryczka chilli
Garść posiekanej bazylii
2 szklanki wody
Sól morska
Pieprz
3 liście laurowe
Odrobina: carry, majeranku, gałki muszkatołowej
Cukinię myjemy odcinamy końcówki i ścieramy na tarce. Kładziemy na durszlak i odsączamy z wody prze ok 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż.
Ryż dodajemy do startej cukinii, wbijamy jajko, posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chilli, bazylię i mieszamy. Po chwili dodajemy bułkę tartą lub mąkę i formujemy małe kuleczki.
W wysokim naczyniu podsmażamy cebulę, czosnek, papryczkę chilli po chwili podlewamy 2 szklankami wody. Wrzucamy 2 puszki pomidorów i czekamy aż pomidory zmiękną. Miksujemy. Dodajemy liście laurowe i resztę przypraw do smaku. Do sosu układamy pulpeciki i gotujemy 15 minut pod przykryciem.
Po chwili dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę.
Smacznego! :)
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń