niedziela, 20 września 2015

Ciasto czekoladowe z awokado na niesamowitym spodzie



Kochani to ciasto skradło moje serce. Sprawiło, że wykupiłam awokado w całym mieście, by powtórzyć to cudo :)

Musicie wypróbować, pobawić się składnikami i mieć radość z jedzenia jak dziecko bez wyrzutów sumienia.

Co potrzebujesz?

4 awokado
7 łyżek kakao
2 łyżki syropu z daktyli ( lub agawy, miodu )
2 łyżki wiórków kokosowych
Ulubione dodatki np: jagody goji, nasiona chia co tylko lubisz :)

Spód:

150 gramów daktyli
150 gramów mielonych migdałów
150 gramów mielonych nerkowców
1 łyżka wody

Składniki na spód zmiksuj dobrym blenderem, gdy potrzeba dodaj wody. Ułóż na małej tortownicy dociskając palcami i włóż do lodówki na czas wyrobienia masy. Spód jest tak przepyszny, że bałam się że nie zdążę wyrobić masy a go zjem! Smakuje jak idealne masło orzechowe...

Masa:

4 dojrzałe awokado przekrój na pół i wyciągnij miąższ. Wrzuć do miski i dodaj kakao, syrop z daktyli i ulubione dodatki. U mnie to wiórki kokosowe i jagody goji. NA OKO :)
Zmiksuj dokładnie i ułóż na spodzie. Włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Udekoruj ulubionymi owocami.

Daj znać jak smakuje. :)

3 komentarze: