środa, 31 grudnia 2014

Aromatyczna pasta warzywna


Mój odwieczny problem to co zrobić, żeby nie smarować chleba masłem?

Był czas na pastę pomidorową, pastę rybną i pastę za awokado. Teraz postanowiłam połączyć swoje ulubione warzywa i zrobić z nich " coś ".


Jeżeli masz ochotę na tą pastę warzywną zrób ją z warzyw, które lubisz i w proporcjach jakich chcesz :) to tylko tylko przykład a wymówka rodzaju: nie mam kurkumy nie dyskwalifikuje Cię ze zrobienia pasty. Tak więc mieszaj co lubisz a ten przepis potraktuj jako przykład.


Składniki: ( na całą dużą miskę pasty ) 

2 cukinie
4 marchewki
Por
1 papryka
Pół selera
Ser typu niebieski, gorgonzola 
Pół pęczka natki pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki płatków owsianych
2 jajka
Pół szklanki mleka

Przyprawy: ( tak naprawdę sypałam to co lubię ) kurkuma, mielone ziele angielskie, pieprz cayenne, mielona papryka, sól morska, zioła prowansalskie, oregano


Jak widzicie to całkowity " misz-masz ".

Warzywa obieramy ( oprócz cukinii ) i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy wraz z czosnkiem i papryczką chilli na patelni. Do całości dorzucamy płatki owsiane i 2 jajka. Posypujemy przyprawami i dobrze mieszamy. Zalewamy mlekiem. Kruszymy ser. Przelewamy do miski żaroodpornej i pieczemy ok. 30 minut w 190 º.

Gdy ostygnie wystarczy rozgnieść widelcem i nałożyć na chleb.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz