wtorek, 28 lipca 2015

Deser z kaszy jaglanej, czyli a’la clafoutis z wiśniami i jagodami



Wygrałam! 
Dzisiaj byłam na szkoleniu, na którym zawsze 
znajdują się słodycze, słodkie napoje 
gazowane i inne " dobro " I wiecie co? Będąc 
tam 7 godzin nie chwyciłam za nic!!! 

Joanna vs Słodycze 1:0 !!! i to przechodząc 
piękne, kobiece dni!

Ale jak tylko wróciłam musiałam wykombinować 
coś słodkiego a zarazem przepysznie 
słodkiego. I tak powstało ciasto jaglane z 
wiśniami i jagodami. Polane polewą karobową.

 Jest idealne! :)

Składniki na tortownicę:

4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

8 łyżek mąki gryczanej lub innej
3 jajka
500g wiśni i jagód
Garść migdałów i orzechów
masło kokosowe do wysmarowania tortownicy
Łyżka miodu
1 szklanka maślanki
Cynamon

Polewa:

4 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka masła kokosowego
2 łyżki karobu
1 łyżka miodu
cynamon


Ugotuj kaszę jaglaną.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.

Do miski wbij jajka,miód, przesianą mąkę, 
zmielone migdały i orzechy oraz 
ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i maślankę.

Zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj cynamon. 

Do nasmarowanej masłem formy lub naczynia 
żaroodpornego wlej masę i dodaj owoce.

Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku.

Wyciągnij ciasto z piekarnika i sprawdź 
wykałaczką czy jest dobre. 

W garnku rozgrzej masło kokosowe, 
mleko, miód i karob. 

Na cieście ułóż dodatkowe ulubione owoce. 

Ułóż na deserze polewę i poczekaj aż 

wystygnie.



Deser z kaszy jaglanej, czyli a’la clafoutis z wiśniami i jagodami



Wygrałam! 
Dzisiaj byłam na szkoleniu, na którym zawsze 
znajdują się słodycze, słodkie napoje 
gazowane i inne " dobro " I wiecie co? Będąc 
tam 7 godzin nie chwyciłam za nic!!! 

Joanna vs Słodycze 1:0 !!! i to przechodząc 
piękne, kobiece dni!

Ale jak tylko wróciłam musiałam wykombinować 
coś słodkiego a zarazem przepysznie 
słodkiego. I tak powstało ciasto jaglane z 
wiśniami i jagodami. Polane polewą karobową.

 Jest idealne! :)

Składniki na tortownicę:

4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

8 łyżek mąki gryczanej lub innej
3 jajka
500g wiśni i jagód
Garść migdałów i orzechów
masło kokosowe do wysmarowania tortownicy
Łyżka miodu
1 szklanka maślanki
Cynamon

Polewa:

4 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka masła kokosowego
2 łyżki karobu
1 łyżka miodu
cynamon


Ugotuj kaszę jaglaną.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.

Do miski wbij jajka,miód, przesianą mąkę, 
zmielone migdały i orzechy oraz 
ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i maślankę.

Zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj cynamon. 

Do nasmarowanej masłem formy lub naczynia 
żaroodpornego wlej masę i dodaj owoce.

Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku.

Wyciągnij ciasto z piekarnika i sprawdź 
wykałaczką czy jest dobre. 

W garnku rozgrzej masło kokosowe, 
mleko, miód i karob. 

Na cieście ułóż dodatkowe ulubione owoce. 

Ułóż na deserze polewę i poczekaj aż 

wystygnie.



niedziela, 26 lipca 2015

Brownie fasolowe z karobem



Czasami ma się ochotę na chwileczkę zapomnienia... i to nie czasami ;) czy można jednak nie obawiać się o swoje krągłości? Oj tak można... przecież dzisiaj niedziela!

Składniki:

450 czerwonej fasoli ( już ugotowanej )
50 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki karobu w proszku
szczypta soli morskiej
1 łyżka miodu
50 ml oleju kokosowego

Polewa:

1 łyżka miodu
50 oleju kokosowego
2 łyżki karobu w proszku
4 łyżki mleka roślinnego



Fasolę wkładamy do miski i dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, karob i sól. Dodajemy miód i miksujemy wszystko na gładką masę. 

Wkładamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni ) na 20 minut.

Polewa:

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Polewę wylewamy jeszcze ciepłą i czekamy aż zastygnie.

Można podawać z konfiturą z malin :)




Brownie fasolowe z karobem



Czasami ma się ochotę na chwileczkę zapomnienia... i to nie czasami ;) czy można jednak nie obawiać się o swoje krągłości? Oj tak można... przecież dzisiaj niedziela!

Składniki:

450 czerwonej fasoli ( już ugotowanej )
50 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki karobu w proszku
szczypta soli morskiej
1 łyżka miodu
50 ml oleju kokosowego

Polewa:

1 łyżka miodu
50 oleju kokosowego
2 łyżki karobu w proszku
4 łyżki mleka roślinnego



Fasolę wkładamy do miski i dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, karob i sól. Dodajemy miód i miksujemy wszystko na gładką masę. 

Wkładamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni ) na 20 minut.

Polewa:

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Polewę wylewamy jeszcze ciepłą i czekamy aż zastygnie.

Można podawać z konfiturą z malin :)




Chleb gryczany z makiem na drożdżach


Jeszcze ciepły, ostatni kęs mam jeszcze w ustach i biję się po rękach żeby nie sięgać po więcej :)

Idealny jak dla mnie. Możesz dodawać własne dodatki i modyfikować według uznania. Ziarno gryki jest bardzo dobrym źródłem białka, więc czego chcieć więcej? :)




Składniki:

200 g mąki gryczanej
100 g innej mąki ( u mnie ryżowa ) może być np. z ciecierzycy, kasztanowa...
50 g siemienia lnianego
7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy, syrop ryżowy )
500 ml mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki soli morskiej
pieprz
płatki owsiane do oprószenia foremki

Dodatki:

3 łyżki maku




Mąkę przesiej i dodaj do niej zmielone siemię lniane, drożdże, miód i przyprawy.
Mleko podgrzej razem z olejem kokosowym. Ciepłe mleko wlej do mąki i wyrabiaj ciasto. Dodaj mak. Przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Foremkę wysmaruj olejem i oprósz płatkami owsianymi. Ciasto przełóż do foremki, obsyp płatkami i makiem lekko wciskając masę. 




Chleb piecz 10 minut w 200 stopniach następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz ok 40 minut aż wierzch chleba się pięknie zrumieni. W zależności od piekarników ten proces może trwać do godziny.

Upieczony chleb wyjmij, miej pewność że chleb jest upieczony-możesz to sprawdzić wykałaczką. 

Wystudź i jedz ze smakiem :)

Chleb gryczany z makiem na drożdżach


Jeszcze ciepły, ostatni kęs mam jeszcze w ustach i biję się po rękach żeby nie sięgać po więcej :)

Idealny jak dla mnie. Możesz dodawać własne dodatki i modyfikować według uznania. Ziarno gryki jest bardzo dobrym źródłem białka, więc czego chcieć więcej? :)




Składniki:

200 g mąki gryczanej
100 g innej mąki ( u mnie ryżowa ) może być np. z ciecierzycy, kasztanowa...
50 g siemienia lnianego
7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy, syrop ryżowy )
500 ml mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki soli morskiej
pieprz
płatki owsiane do oprószenia foremki

Dodatki:

3 łyżki maku




Mąkę przesiej i dodaj do niej zmielone siemię lniane, drożdże, miód i przyprawy.
Mleko podgrzej razem z olejem kokosowym. Ciepłe mleko wlej do mąki i wyrabiaj ciasto. Dodaj mak. Przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Foremkę wysmaruj olejem i oprósz płatkami owsianymi. Ciasto przełóż do foremki, obsyp płatkami i makiem lekko wciskając masę. 




Chleb piecz 10 minut w 200 stopniach następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz ok 40 minut aż wierzch chleba się pięknie zrumieni. W zależności od piekarników ten proces może trwać do godziny.

Upieczony chleb wyjmij, miej pewność że chleb jest upieczony-możesz to sprawdzić wykałaczką. 

Wystudź i jedz ze smakiem :)

niedziela, 19 lipca 2015

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym



Połączenie czosnku, oliwy z oliwek i bazylii powoduje u mnie uczucie szczęścia. Jestem naiwna? Nie wiem :) ale dzień bez bazylii i czosnku to dzień stracony... No ale weźmy się za konkrety i przygotujmy coś porządnego!

Składniki:

2 duże cukinie
4 pomidory
4 ząbki czosnku
Garść bazylii
Pół cebuli
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chilli



Cukinię myjemy i obieramy na specjalnej obieraczce do robienia spaghetti lub zwykłą obieraczką a później wycinamy paseczki. Podsmażamy na wodzie aż cukinia zmięknie. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dorzucamy do cukinii. Papryczkę chili przekrajemy na pół, wyciągamy pestki i kroimy na kawałki. Dorzucamy do cukinii. Pomidory nacinamy i zalewamy gorącą wodą. Po paru minutach obieramy i wrzucamy do miksera wraz z bazylią, oliwą z oliwek, cebulą, solą i pieprzem. Kochani doprawiamy do smaku i wrzucamy do naszej cukinii.

Wyciągamy cukinię wraz z sosem i posypujemy startym serem. 



Ach... jestem w niebie! :)

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym



Połączenie czosnku, oliwy z oliwek i bazylii powoduje u mnie uczucie szczęścia. Jestem naiwna? Nie wiem :) ale dzień bez bazylii i czosnku to dzień stracony... No ale weźmy się za konkrety i przygotujmy coś porządnego!

Składniki:

2 duże cukinie
4 pomidory
4 ząbki czosnku
Garść bazylii
Pół cebuli
Sól morska
Świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chilli



Cukinię myjemy i obieramy na specjalnej obieraczce do robienia spaghetti lub zwykłą obieraczką a później wycinamy paseczki. Podsmażamy na wodzie aż cukinia zmięknie. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dorzucamy do cukinii. Papryczkę chili przekrajemy na pół, wyciągamy pestki i kroimy na kawałki. Dorzucamy do cukinii. Pomidory nacinamy i zalewamy gorącą wodą. Po paru minutach obieramy i wrzucamy do miksera wraz z bazylią, oliwą z oliwek, cebulą, solą i pieprzem. Kochani doprawiamy do smaku i wrzucamy do naszej cukinii.

Wyciągamy cukinię wraz z sosem i posypujemy startym serem. 



Ach... jestem w niebie! :)

wtorek, 7 lipca 2015

Lekka sałatka ze szparagami i cukinią



Lekkie, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Mowa o sałatce, którą dzisiaj miałam okazję zjeść. 

Składniki:

Zielone szparagi
Truskawki
Cukinia
Pęczek koperku
Sos tabasco
Młody jarmuż
Ser feta
Olej kokosowy

Szparagi myjemy odcinamy końcówki i gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Jarmuż myjemy i układamy na talerzu wraz z pokrojonymi truskawkami.

Cukinię obieramy obieraczką i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. W miseczce siekamy koperek, dodajemy sos tabasco mieszamy i wrzucamy do cukinii. Gdy cukinia zmięknie przerzucamy ją na nasz półmisek. Obok układamy ugotowane szparagi i posypujemy pokruszonym serem feta.



Smacznego! :)


Lekka sałatka ze szparagami i cukinią



Lekkie, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Mowa o sałatce, którą dzisiaj miałam okazję zjeść. 

Składniki:

Zielone szparagi
Truskawki
Cukinia
Pęczek koperku
Sos tabasco
Młody jarmuż
Ser feta
Olej kokosowy

Szparagi myjemy odcinamy końcówki i gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Jarmuż myjemy i układamy na talerzu wraz z pokrojonymi truskawkami.

Cukinię obieramy obieraczką i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. W miseczce siekamy koperek, dodajemy sos tabasco mieszamy i wrzucamy do cukinii. Gdy cukinia zmięknie przerzucamy ją na nasz półmisek. Obok układamy ugotowane szparagi i posypujemy pokruszonym serem feta.



Smacznego! :)


sobota, 4 lipca 2015

Pulpety z cukinii w sosie pomidorowym



Nie jesz mięsa? To dobrze! ;) ja też staram się unikać jak tylko mogę.

Tym razem zapraszam na klasyczny obiad pulpetów w sosie pomidorowym. Zamiast jednak mięsa pojawią się warzywa. Spróbuj koniecznie tej odmiany :)

Składniki na pulpety:

2 cukinie
1 woreczek ryżu
1 jajko
Garść posiekanej bazylii
Pół cebuli
3 ząbki czosnku
6 łyżek bułki tartej lub mąki ryżowej
Kawałek papryczki chilli

Sos:

2 puszki pomidorów 
Pół cebuli
3 ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
Papryczka chilli
Garść posiekanej bazylii
2 szklanki wody
Sól morska
Pieprz
3 liście laurowe
Odrobina: carry, majeranku, gałki muszkatołowej 



Cukinię myjemy odcinamy końcówki i ścieramy na tarce. Kładziemy na durszlak i odsączamy z wody prze ok 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż. 

Ryż dodajemy do startej cukinii, wbijamy jajko, posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chilli, bazylię i mieszamy. Po chwili dodajemy bułkę tartą lub mąkę i formujemy małe kuleczki.

W wysokim naczyniu podsmażamy cebulę, czosnek, papryczkę chilli po chwili podlewamy 2 szklankami wody. Wrzucamy 2 puszki pomidorów i czekamy aż pomidory zmiękną. Miksujemy. Dodajemy liście laurowe i resztę przypraw do smaku. Do sosu układamy pulpeciki i gotujemy 15 minut pod przykryciem.



Po chwili dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę.

Smacznego! :)

Pulpety z cukinii w sosie pomidorowym



Nie jesz mięsa? To dobrze! ;) ja też staram się unikać jak tylko mogę.

Tym razem zapraszam na klasyczny obiad pulpetów w sosie pomidorowym. Zamiast jednak mięsa pojawią się warzywa. Spróbuj koniecznie tej odmiany :)

Składniki na pulpety:

2 cukinie
1 woreczek ryżu
1 jajko
Garść posiekanej bazylii
Pół cebuli
3 ząbki czosnku
6 łyżek bułki tartej lub mąki ryżowej
Kawałek papryczki chilli

Sos:

2 puszki pomidorów 
Pół cebuli
3 ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
Papryczka chilli
Garść posiekanej bazylii
2 szklanki wody
Sól morska
Pieprz
3 liście laurowe
Odrobina: carry, majeranku, gałki muszkatołowej 



Cukinię myjemy odcinamy końcówki i ścieramy na tarce. Kładziemy na durszlak i odsączamy z wody prze ok 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż. 

Ryż dodajemy do startej cukinii, wbijamy jajko, posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chilli, bazylię i mieszamy. Po chwili dodajemy bułkę tartą lub mąkę i formujemy małe kuleczki.

W wysokim naczyniu podsmażamy cebulę, czosnek, papryczkę chilli po chwili podlewamy 2 szklankami wody. Wrzucamy 2 puszki pomidorów i czekamy aż pomidory zmiękną. Miksujemy. Dodajemy liście laurowe i resztę przypraw do smaku. Do sosu układamy pulpeciki i gotujemy 15 minut pod przykryciem.



Po chwili dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę.

Smacznego! :)

piątek, 3 lipca 2015

Naleśniki z owocami i musem truskawkowym



Och... jakie to było pyszne!!! Bomba kaloryczna ale zakładajmy, że to z tych lepszych kalorii ;)

Składniki:

1,4 szklanki mąki( najlepiej ryżowej jeżeli nie używasz pszennej )
1 szklanka kefiru lub maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła kokosowego( lub oliwy z oliwek )


Nadzienie:

Ulubione owoce u mnie: truskawki, banan i kiwi
Masło orzechowe

Polewa:

Truskawki
Maślanka
Cynamon

Posiekane migdały

Składniki na ciasto dobrze mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili przewracamy i czekamy aż naleśnik nabierze pięknych kolorów :)

Owoce kroimy. Na ciepłego naleśnika rozsmarowujemy masło orzechowe i kładziemy owoce.

Miksujemy truskawki z maślanką tak aby polewa była dość gęsta i doprawiamy cynamonem.

Naleśniki zawijamy i polewamy polewą truskawkową. 
Cud, miód i malina!!! :)